Peter Handzuš Správy

Niečo pre priaznivcov veteránov: Do Tatier sa môžete odviezť na Trojčati

Počas takzvaného zlatého týždňa si môžete vo Vysokých Tatrách užiť retro jazdy na červenej električke známej ako Trojča číslo 9.

Ilustračný obrázok k článku Niečo pre priaznivcov veteránov: Do Tatier sa môžete odviezť na Trojčati
3
Galéria
Zdroj: TASR

Popradský Veterán klub železníc (VKŽ) pripravil retro jazdy na červenej električke známej ako Trojča číslo 9. Tá bola súčasťou tatranských železníc dlhé roky, až kým ju nenahradili súčasné švajčiarske mašiny. „Táto električka je po rekonštrukcii, je plne funkčná, vykurovaná a jej kapacita na sedenie je 120 miest. Prvé jazdy absolvuje v piatok počas celého dňa, ďalšie máme naplánované na nedeľu 30. decembra a v novom roku 4. a 6. januára. Chceme tak potešiť priaznivcov histórie a všetkého retra,“ uviedol Jaroslav Vančo z VKŽ Poprad.

Ide o mimoriadne vypravené linky, ktoré pôjdu na trase z Popradu do Starého Smokovca, odtiaľ na Štrbské Pleso, späť do Smokovca a potom do Tatranskej Lomnice. Z popradskej stanice vyráža Trojča, alebo tiež EMU 89.0009 z roku 1969, o 9. hodine.

„Tento exemplár sme na jar odkúpili od našej železničnej spoločnosti a rozhodli sme sa dať ho do perfektného stavu, aby prešiel všetkými testami, skúškami a bezpečnostnými previerkami. To sa nám podarilo počas leta a 22. septembra sme mašinku predstavili na oslavách 110. výročia tatranských elektrických železníc a 170. výročia slovenských železníc,“ objasnil Vančo. Dodal, že električka teraz absolvuje akési testovacie kilometre, aby odstránili prípadné chyby, ktoré sa môžu objaviť. Obnovou už prešli viaceré časti ako napr. brzdy, gumy, pruženie i celkový vzhľad vrátane nového náteru.

Táto stará mašinka ešte donedávna slúžila železničiarom na rôzne práce na tratiach, napr. počas tuhých mrazov pomáhala škrabať ľad z trolejového vedenia, aby tadiaľ mohli jazdiť novšie modely električiek. Cieľom klubu je aj vďaka zimným jazdám na Trojčati získať finančné prostriedky a opraviť tak ďalšiu električku, ktorá čaká v depe na obnovu. Červená mašinka Tatra bude súčasťou historických jázd aj v letnom období, kedy sa bude na trati striedať s legendárnou Kométou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM