Rôzne

Nové rebríčky základných a stredných škôl: Ako v hodnotení dopadli školy v popradskom okrese?

Inštitút INEKO opäť zverejnil rebríčky hodnotenia základných a stredných škôl celého Slovenska. Pozreli sme sa na to, ako obstáli školy v našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Nové rebríčky základných a stredných škôl: Ako v hodnotení dopadli školy v popradskom okrese?
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil na svojom portáli skoly.ineko.sk aktualizáciu rebríčkov základných a stredných škôl na Slovensku.

Ako spresnil INEKO, v rámci tejto aktualizácie boli doplnené najnovšie údaje o uplatnení absolventov stredných škôl, mimoriadnych výsledkoch žiakov, pridanej hodnote v slovenskom jazyku, výsledkoch štátnej školskej inšpekcie na školách, počtoch učiteľov a žiakov vrátane informácie o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a informácie, do akej miery učitelia využívajú digitálne technológie, podiely absolventov stredných škôl prijatých na štúdium na vysokých školách na území SR, finančných zdrojoch škôl v prepočte na jedného žiaka či o zapojení škôl do vzdelávacieho programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu.

Najlepšie hodnotené školy na Slovensku

Po aktualizácii rebríčkov INEKA obhájila medzi ZŠ na celoslovenskej úrovni vedúcu pozíciu Základná škola na Krosnianskej 4 v Košiciach. Medzi SOŠ taktiež nenastala zmena a prvé miesto si udržala Obchodná akadémia v Trnave. Výmena na čelnej pozícii nastala pri gymnáziách. Z druhého na prvé miesto poskočilo bratislavské Gymnázium Jura Hronca.

Najlepšie hodnotené školy v popradskom okrese

Čo sa týka škôl v okrese Poprad, tu sa v kategóriách Základné školy a Stredné odborné školy v rámci celého Slovenska žiadna z našich škôl v prvej tridsiatke neumiestnila. V kategórii Gymnázií však bodovala Spojená škola – Gymnázium na ulici Dominika Tatarku, ktorá sa umiestnila na 11. mieste.

Lepšie školy nášho okresu obstáli v rámci hodnotenia len v Prešovskom kraji. Tu v rámci gymnázií získala spomínaná Spojená škola – Gymnázium na ulici Dominika Tatarku druhé miesto. Šiestu priečku obsadilo Gymnázium Kukučínova a na 18. mieste sa umiestnilo Cirkevné gymnázium P. U. Olivu na ulici Dlhé Hony.

Zo stredných odborných škôl sa v rámci nášho kraja najviac darilo Súkromnej strednej odbornej škole na Ul. 29. augusta, ktorá získala ôsme miesto. Na 11. priečke skončila Obchodná akadémia Murgašova, na 14. Stredná priemyselná škola na Mnoheľovej a 15. miesto patrí Strednej zdravotníckej škole na Levočskej ulici.

Do prvej tridsiatky základných škôl v Prešovskom kraji sa dostalo hneď niekoľko z okresu Poprad, keď na štvrtom mieste skončila ZŠ s MŠ Dostojevského. Na ôsmom mieste sa umiestnila Spojená škola – ZŠ s MŠ na Letnej ulici. 11. priečku obsadila Základná škola s MŠ na Francisciho ulici, 17. skončila Základná škola s MŠ na Komenského ulici a 23. priečka patrí Základnej škole na Mierovej ulici vo Svite.

Upozornenie

INEKO upozorňuje, že zverejnené rebríčky škôl komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Tieto výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

foto: ilustračné

Zdroj: INEKO
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM