Monika Vengrínová Rôzne

Novinka týkajúca sa najcennejšej pamiatky centra Popradu: Ak nenavštevujete bohoslužby, odteraz nemusíte zúfať!

Kostol sv. Egídia na rovnomennom námestí v Poprade je najcennejšou historickou pamiatkou nachádzajúcou sa v strede mesta. Na svojom mieste stojí od 13.storočia. Viaže sa k nemu dokonca aj zaujímavá legenda. A mesto oznámilo aj čerstvú novinku týkajúcu sa práve tohto kostola.

Ilustračný obrázok k článku Novinka týkajúca sa najcennejšej pamiatky centra Popradu: Ak nenavštevujete bohoslužby, odteraz nemusíte zúfať!
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa legendy stála kedysi na mieste Kostola sv. Egídia, uprostred obrovských lesov, pútnická Kaplnka svätého Egídia. „Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že k severnej stene lode kostola bola kedysi pristavaná Kaplnka svätého Valentína, patróna všetkých zamilovaných. Žiaľ, dnes už neexistuje,“ uviedol hovorca Mesta Poprad Marián Galajda.

Vznik kostola je datovaný do 2. polovice 13. storočia. V dávnej minulosti bol konsekrovaný, o čom svedčia znaky posvätného pomazania stola hlavného oltára a dreva kríža na stenách kostola. V rokoch 1994 – 1998 bola reštaurovaná loď chrámu a ranogotický portál pri južnom vstupe do kostola. V roku 2008 bol do zrekonštruovanej barokovej skrine z 18. storočia vstavaný organ. „Reštaurovanie kostola pomohlo odkryť súbor nádherných stredovekých nástenných malieb, ktoré stojí za to vidieť,“ objasnil hovorca samosprávy s tým, že od roku 1998 sa v kostole opäť konajú bohoslužby.

Odteraz však interiér kostola budú mať možnosť vidieť aj tí, ktorí bohoslužby nenavštevujú. Počas organizovaných prehliadok totiž bude dostupný širokej verejnosti. „Tie sa budú konať pravidelne počas pracovných dní vždy o 14:00 hodine a budú prebiehať v slovenskom a v anglickom jazyku,“ priblížil Galajda s tým, že vstupenky budú vo forme pohľadnice Kostola sv. Egídia dostupné v cene 1 euro alebo 1,5 eur v prípade drevenej pohľadnice.

Avizovaný čas prehliadok je zatiaľ v skúšobnom režime nastavený do 30.novembra 2015. „Kostol je možné navštíviť aj mimo tohto času po predchádzajúcej dohode v Mestskej informačnej kancelárii mesta Poprad,“ dodal hovorca, pričom minimálny počet osôb pre prehliadku kostola mimo času organizovaných vstupov je päť osôb.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM