Správy

NOVINKA v areáli popradskej školy: Majú tam postaviť vzdelávacie centrum za milióny eur

Na jar by sa malo začať s výstavbou nového vzdelávacieho centra v areáli strednej odbornej školy elektrotechnickej (SOŠE) v popradskej mestskej časti Matejovce.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v areáli popradskej školy: Majú tam postaviť vzdelávacie centrum za milióny eur
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová potvrdila, že po opakovanom verejnom obstarávaní už majú vysúťaženého zhotoviteľa, ktorým je spoločnosť Metrostav Slovakia.

Zatiaľ však nedošlo k uzavretiu zmluvy o diele z dôvodu prehodnocovania prekročenia výšky schváleného nenávratného finančného príspevku a plánovaného fázovania projektu.

V marci, alebo apríli

Projekt zlepšenia vzdelávacej infraštruktúry v SOŠE realizuje kraj ako zriaďovateľ školy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a iniciatívy CURI (Catching-Up Regions).

„Po podpise zmluvy a odoslaní dokumentácie na IROP sa ešte zrealizuje kontrola verejného obstarávania. Začiatok výstavby predpokladáme v marci, resp. v apríli tohto roka. Lehota výstavby je 18 mesiacov a celkové náklady stavby po obstarávaní sú na úrovni takmer 8,4 milióna eur s DPH,“ doplnila hovorkyňa.

V súvislosti so zmluvou o diele kraj stále čaká na metodické usmernenie riadiaceho orgánu pre IROP k fázovaniu projektov.

Musí mať totiž objasnené nevyhnutné podmienky a procesy, ktoré je potrebné dodržať, keďže ide o investíciu financovanú z dvoch programových období.

Na čo bude slúžiť

V rámci projektu sa ráta s vybudovaním výcvikového polygónu s vybavením.

„Ide o nové vzdelávacie centrum, ktoré bude slúžiť ako moderné pracovisko zamerané na budúcnosť v oblasti elektrotechniky, automatizácie a strojárstva s cieľom zvýšiť záujem o prácu v elektrotechnickom priemysle a súvisiacich oblastiach. Investícia je doplnená o vybavenie auly – prezentačného centra a dobudovanie športového zázemia v areáli školy,“ priblížila Jeleňová s tým, že celá stavebná časť bude doplnená o materiálno-technické vybavenie v celkovej výške viac ako 2,11 milióna eur.

Pribudnú tam automatické montážne linky pre elektropneumatiku, vybavenie pre učebne fotovoltiky, technologické pracoviská elektrotechnických laboratórií pre slaboprúd a silnoprúd a tiež prístroje na prototypovú výrobu plošných spojov.

Škola sa posunie

Riaditeľka školy Anna Lorencovičová upozornila, že škola musí mať kvalitné vybavenie, aby vedela žiakov pripraviť na trh práce a zároveň ich dokázala motivovať na štúdium.

„Myslím si, že vďaka tomu sa naša škola posunie niekde inde. Našou snahou je zachovať do budúcna mechatroniku, elektroniku a tiež strojárske odbory. Musíme však na sebe pracovať a elektrotechniku na našej škole posúvať dopredu, aby sa žiaci uplatnili na trhu práce,“ skonštatovala riaditeľka.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM