Martin Sýkora Rôzne

Novorodenci v bezpečí: V kežmarskej nemocnici pribudli monitory dychu

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, n.o., participuje na projekte Mamička dýcham. Aj preto sa novorodenci po rokoch dočkali šiestich nových prístrojov.

Ilustračný obrázok k článku Novorodenci v bezpečí: V kežmarskej nemocnici pribudli monitory dychu
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Mama, dýcham

Kežmarská nemocnica dennodenne využíva monitory dychu, ktoré citlivo zaznamenávajú poruchy dýchania. Ak sa dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku dýchacích problémov, pripomenie však problém, čím sa môže dieťatko zachrániť. "Za kežmarskú nemocnicu vyslovujem veľké poďakovanie, oceňujeme snahu pomáhať najmenším deťom, ktoré sa narodia v našom zdravotníckom zariadení. Vďaka novým monitorom budeme môcť zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ povedal riaditeľ nemocnice Viktor Halíř.

„Monitory pomáhajú pri syndróme náhleho úmrtia dojčiat v prvom roku života. Syndróm väčšinou postihuje detí do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku. Ako prevencia sa odporúča používať monitor dychu,“ vysvetlila hovorkyňa AGEL SK Alžbeta Sivá.

Proti náhlej smrti

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku (tzv. smrť v kolíske) – a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Postihuje deti v dojčenskom veku (t.j. do 1 roku). Dôvod syndrómu nie je doposiaľ jasný, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM