Peter Handzuš Rôzne

Novú aplikáciu turisti používajú. Pomohla už pri dvoch záchranných akciách

Novú aplikáciu Horskej záchrannej služby, ktorá je novinkou pre túto turistickú sezónu a výraznou mierou môže uľahčiť prácu záchranárom a pomôcť turistom, ktorí sa ocitnú v horách v tiesni a budú potrebovať pomoc Horskej záchrannej služby si už stiahlo vyše 3700 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Novú aplikáciu turisti používajú. Pomohla už pri dvoch záchranných akciách
Zdroj: TASR

Aplikácia umožňuje posielanie SMS ako aj volania na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby 18300 s odoslaním GPS súradníc aktuálnej polohy, kde sa postihnutý nachádza.

V aplikácii je možné aj zadanie užitočných informácii o odosielateľovi ako meno, vek, váha, pohlavie, krvná skupina, alergie či choroby, ktorými trpí. Tieto informácie niesú povinné a neovplyvňujú funkcionalitu aplikácie.

Pomocou aplikácie je možné kedykoľvek a kdekoľvek získať aktuálne informácie o výstrahách v jednotlivých horských oblastiach, v zimnom období informácie o lavínovej situácii, kontakty na dispečingy jednotlivých oblastných stredísk HZS s možnosťou zobrazenia ich polohy na mape a telefonického kontaktovania, pravidlá pohybu na horách, pravidlá správania sa na lyžiarskej trati ako aj krátky návod na poskytnutie prvej pomoci so zvukovou nápovedou.

Od spustenia aplikácie HZS bola aplikácia už v dvoch prípadoch nápomocná pri záchranných akciách vo Vysokých Tatrách, pod Baraním sedlom a Kohútikom v oblasti Vysokej, kde postihnutí sa nachádzali na miestach so slabým pokrytím signálom mobilných operátorov a bolo veľmi ťažké uskutočnil z tejto oblasti hovor. „Operátori Operačného strediska tiesňového volania komunikovali s oznamovateľmi prostredníctvom SMS a odoslané GPS súradnice uľahčili aj navigáciu leteckej techniky k postihnutým,“ informujú záchranári na svojej webovej stránke.

Aplikácia je dostupná v piatich jazykoch – slovenčine, angličtine, nemčine, poľštine a maďarčine a je podporovaná operačným systémom Android 2.3.3 a vyšším ako aj tabletmi. Súčasťou aplikácie sú nástroje ako svetlo a SOS svetlo. Záujemcovia si túto aplikáciu môžu stiahnuť buď na stránke www.hzs.sk prostredníctvom odkazu alebo priamo cez Google store. Túto letnú sezónu je aplikácia v skúšobnej prevádzke a Horská záchranná služba uvíta a bude sa zaoberať všetkými podnetmi a pripomienkami k jej fungovaniu. Po vychytaní prípadných nedostatkov, bude vytvorená verzia aj pre ďalšie operačné systémy.

Horská záchranná služba žiada turistov, aby túto aplikáciu nezneužívali, nakoľko každá prijatá SMS z tejto aplikácie je vyhodnocovaná ako tiesňové volanie. Ak aj omylom odošlú tiesňovú SMS, aby reagovali na spätnú SMS od HZS a informovali operátora, že pomoc nepotrebujú.

Do dnešného dňa bolo zaznamenaných cca 3700 stiahnutí cez Google store. Záchranári prijali niekoľko podnetov, pre vylepšenie aplikácie. Po prehodnotení sú návrhy na vylepšenie aplikácie postupne aplikované a pomocou aktualizácii sprístupňované verejnosti.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM