Rôzne

Nový projekt zo zdrojov EÚ: V Štrbe vznikne komunitné centrum

Obec Štrba aktuálne realizuje ďalší projekt vďaka podpore z fondov Európskej únie. V tamojšom kultúrnom dome vybudujú komunitné centrum.

Ilustračný obrázok k článku Nový projekt zo zdrojov EÚ: V Štrbe vznikne komunitné centrum
Foto: Eva Viestová

Projektová manažérka z tamojšieho Obecného úradu Štefánia Srebalová informovala, že na vybudovanie komunitného centra získali takmer 158 tisíc eur z operačného programu Ľudské zdroje.

„Celkové náklady presiahli 166 tisíc eur, z toho 5% financuje obec z vlastného rozpočtu. Uvedené centrum bude zriadené v súčasných priestoroch kultúrneho domu, a to prestavbou a stavebnou úpravou niektorých jeho existujúcich častí,“ ozrejmila Srebalová.

Stavebné úpravy, nový nábytok či počítače

V rámci projektu sa stavebne už upravili priestory pre veľkú a malú klubovú miestnosť, knižnicu či sklady. Zriadila sa tam tiež kuchynka, kancelária pre komunitných pracovníkov a stredisko osobnej hygieny. „V určených miestnostiach a spoločných priestoroch sú nové omietky, vymenila sa tam elektroinštalácia s novými svietidlami, osadili sa nové dvere, obnovili sa aj stropy a podlahy,“ konkretizovala Srebalová s tým, že podstatná časť kultúrneho domu sa zrekonštruovala pre potreby komunitného centra. V rámci tohto projektu sa ešte dodá nábytok a interiérové vybavenie, počítače a ďalšie pomôcky pre pracovníkov centra.

„Po ukončení tohto projektu sa prispeje k systematickej sociálnej práci nielen v obci Štrba, ale aj blízkom okolí. Vytvorí sa integrované komunitné centrum s potenciálom pre vzdelanostný a kultúrno-kreatívny rozvoj obyvateľstva a sociálnej inklúzie,“ upozornila projektová manažérka a dodala, že zariadenie bude po spustení prevádzky poskytovať základné sociálne poradenstvo, rozvoj vzdelávania, priestor pre voľnočasové aktivity detí a mládeže a nadobudnutie nových zručností v rámci rôznych kurzov.

Začleňovanie sociálne vylúčených

Prostredníctvom knižničných služieb chcú v Štrbe zároveň postupne dokupovať nové knihy, ktoré pomôžu pri vzdelávaní a osobnom rozvoji celej miestnej komunity. Uvedený projekt má tiež prispieť k sociálnemu začleňovaniu osôb sociálne vylúčených na individuálnej, ako aj na lokálnej úrovni.

„Obec zo svojho rozpočtu pre tento rok v rámci údržby svojich budov vykonala v ostatných častiach kultúrneho domu, teda mimo komunitného centra, aj ďalšie stavebné práce. Vymenila sa dlažba vo vstupnej hale a modernizáciou prešlo aj vnútorné schodisko. Zároveň došlo k rekonštrukcii sociálneho zázemia v časti pre kulturistov v suteréne, ktoré sa využívajú napr. aj pre potreby Malého štrbského maratónu,“ dodala na záver Srebalová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM