Marián Handzuš Rôzne

O kurz posunkového jazyka bol veľký záujem

V Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa minulý týždeň uskutočnil ďalší kurz posunkového jazyka, učili sa napr. rodičia nepočujúcej dcéry či študentka umenia.

„Cieľom kurzu posunkového jazyka bolo nielen naučiť účastníkov základné posunky, ale najmä informovať o rozdieloch medzi svetom počujúcich a nepočujúcich a prekonať komunikačnú bariéru s ľuďmi so sluchovým postihnutím,“ objasnila programová koordinátorka Nadácie Pontis Oľga Shaw.
Nepočujúci sa často stávajú terčom špekulantov, ktorí ich zneužívajú pri podpisovaní úverov či iných úkonoch, kde je nevyhnutné prečítať si stanovené podmienky. Čítanie s porozumením je pri zložitých textoch pre nepočujúcich často nad ich sily. Záujem o kurz bol podľa Shaw veľmi veľký, na základe motivačných listov doň nakoniec postúpilo 19 ľudí z celého Slovenska.
Počas piatich dní sa učili nielen základné posunky, ale aj ako komunikovať s ľuďmi so sluchovým postihnutím v bežných životných situáciách. Na kurze sa zúčastnili aj rodičia Bošnovičovci, ktorí majú doma nepočujúcu dcéru. „Čoraz častejšie sa stretávame s komunitou sluchovo postihnutých, ktorá sa na nás obracia pri vybavovaní kompenzačných pomôcok. Naša dcéra sa tiež zúčastnila školenia pre nepočujúcich podnikateľov a v najbližšom období si plánuje otvoriť netradičný typ kaviarne v Prievidzi. V chránenej dielni chce zamestnávať nepočujúcich,“ vysvetľuje dôvod svojej účasti Silvia Bošnovičová. Jej manžel pri tom pracuje v autoškole a verí, že postupným zlepšovaním sa v posunkovom jazyku umožní nepočujúcim žiakom ľahšie získať vodičský preukaz.
Okrem nich sa na kurze zúčastnili aj pracovníci mestských úradov, úradov práce, sociálna pracovníčka i študentka Vysokej školy muzických umení, ktorá by posunkový jazyk chcela využiť v umeleckej tvorbe. „Snažili sme sa ľuďom objasniť, v akom svete žijú nepočujúci a vyvrátiť mnoho fám, ktoré sa o nich šíria medzi počujúcimi. Ich sluchové postihnutie sa presúva do mnohých oblastí života,“ priblížil profesionálny tlmočník posunkového jazyka Róbert Šarina, ktorý kurz viedol spolu so svojím nepočujúcim bratom.
Realizáciu kurzov finančne podporil Nadačný fond Slovak Telekom a zrealizovala ho Nadácia Pontis. Na kurzoch posunkového jazyka sa za deväťročné obdobie zúčastnilo už viac ako 160 ľudí. Telekomunikačná spoločnosť sa okrem tejto formy pomoci nepočujúcim snaží školiť aj svojich zamestnancov, ktorí už teraz v 67 predajniach po celom Slovensku dokážu obslúžiť nepočujúcich.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM