Monika Vengrínová Rôzne

O víťazstvo na festivale horských filmov zabojuje 45 snímok z 15 krajín: Rozhodovať bude aj holandský novinár

45 snímok z 15 krajín sveta, medzi nimi šesť slovenských filmov, hostia z Pakistanu a Talianska, Peter Hámor, výstavy fotografií, slovenský pohár v športovom lezení a porota zložená z Poľky, Slováka a Holanďana. Taký bude Medzinárodný festival horských filmov, ktorý štartuje už o dva týždne.

Ilustračný obrázok k článku O víťazstvo na festivale horských filmov zabojuje 45 snímok z 15 krajín: Rozhodovať bude aj holandský novinár
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

O víťazstvo na 22. ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorý sa od 8. do 12. októbra uskutoční v Poprade, zabojuje celkom 45 snímok z 15 krajín sveta. Slovensko má v súťaži prihlásených šesť filmov, okrem tradičného zástupcu Pavla Barabáša, ktorý zaradil dva filmy, budú tento rok súťažiť aj Erik Baláž, Petra Geletová, Peter Púchy a Milan Ohurniak.

Premiatať sa bude i v Kežmarku a v Spišskej Novej Vsi

Premietať sa bude v 15 blokoch, okrem tradičných miest na Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade, v Dome kultúry v Poprade a v kine Iskra v Kežmarku, budú môcť tento rok diváci filmy vidieť aj v kine Mier v Spišskej Novej Vsi. „Z kina Mier nás oslovili, či by sme neboli ochotní presunúť časť filmov aj k nim do Spišskej Novej Vsi, zdalo sa nám to ako dobrý nápad, keďže komunita divácka aj horolezecká je tam dosť veľká,“ zdôvodnila riaditeľka festivalu Mária Hámorová.

Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční o dva týždne v stredu 8. októbra o 18.00 h vo veľkej zasadačke MsÚ v Poprade, kde sa bude premietať až do nedele 12. októbra, rovnako ako aj v Dome kultúry v Poprade. V Spišskej Novej Vsi a v Kežmarku budú môcť diváci vidieť filmy v piatok, sobotu a v nedeľu. „O víťazných snímkach rozhodne porota v zložení Tamara Styš Zaluska z Poľska, slovenský filmár Rasťo Hatiar, ktorého sme do poroty zaradili hneď ako sme zistili, že neprihlásil žiadny film do súťaže a tretím porotcom je holandský novinár Bob. A Schelfhout Aubertijn,“ doplnila Hámorová.

Hosťami budú horolezci zo Slovenska, Pakistanu a Talianska

Sprievodnými podujatiami sú tento rok okrem slovenského pohára v športovom lezení Boreal Cup-u aj výstava fotografií Okamihy od Petra Hámora v hale MsÚ v Poprade a výstava Everest v Podtatranskom múzeu. „Tohtoročnými hosťami festivalu sú okrem slovenského horolezca Petra Hámora aj pakistanský horolezec Karim Hayat a horolezecká dvojica z Talianska Nives Meroiová a Romano Bernet, ktorí spolu absolvovali už 12 osemtisíco­viek,“ upozornila Hámorová. 

Vstupné na podujatie sa oproti minulému roku nemenilo, rezervácia lístkov začína 1. októbra, predaj od 8. októbra od 12.00 h na MsÚ v Poprade. „Počas festivalu sa bude premietať vo filmových blokoch o 9., 12., 15., 18. a 21. hodine. Večerné premietania budú spojené s besedami s festivalovými hosťami, a to vo štvrtok, v piatok a v sobotu. Záver festivalu, ktorý bude v nedeľu o 17.00 h, je zároveň slávnostným vyhlásením výsledkov filmovej súťaže a po ňom nasleduje premietanie víťazných filmov,“ uzavrela Hámorová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM