Kultúra

O víťazstvo v súťaži zabojuje 51 snímok: Pod Tatrami začína festival horských filmov

Prevažná väčšina tohtoročných snímok, ktoré budú môcť návštevníci vidieť okrem Popradu aj v Spišskej Novej Vsi a Kežmarku, je o horolezectve.

Ilustračný obrázok k článku O víťazstvo v súťaži zabojuje 51 snímok: Pod Tatrami začína festival horských filmov
Zdroj: Unsplash.com

Pod Tatrami v stredu štartuje jubilejný 30. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF). O víťazstvo vo festivalovej súťaži zabojuje 51 snímok z 15 krajín, okrem toho riaditelia Aliancie pre horský film ocenia aj snímku desaťročia.

Informovala o tom riaditeľka podujatia Mária Hámorová s tým, že vyberú jedného z režisérov, ktorý vyhral Grand Prix v Poprade v rokoch 2012 – 2021.

Sedem slovenských

„Predošlými laureátmi sú z roku 2002 Austrálčan Michael Dillon so snímkou Everest Sea to Summit a pred desiatimi rokmi to bol film Harvest Moon od režiséra Stephana Siegrista zo Švajčiarska,“ uviedla.

Prevažná väčšina tohtoročných snímok, ktoré budú môcť návštevníci vidieť okrem Popradu aj v Spišskej Novej Vsi a Kežmarku, je o horolezectve.

„Dopĺňajú ich filmové diela o jaskyniarstve, lyžovaní, skialpinizme či kajaku, ski mountaineeringu či filmy o živote v horách,“ vymenovala Hámorová s tým, že snímky sú rozdelené do 13 súťažných blokov, niektoré diváci uvidia aj online.

Do súťaže postúpilo tiež sedem slovenských filmov.

Tento rok o víťazoch rozhodne čisto ženská porota. „Okrem bývalej riaditeľky festivalu Gabriely Rečkovej sú jej súčasťou Barbara Jendrzejczyk z Poľska a česká fotografka a cestovateľka Martina Grmolenská,“ vymenovala Hámorová.

Vyhlásenie v nedeľu

Vyhlásenie výsledkov bude v nedeľu 16. októbra o 17. hodine. Okrem samotných snímok sú už tradične súčasťou MFHF besedy so zaujímavými hosťami.

Tento rok zavíta pod Tatry z Nepálu horolezkyňa Maya Sherpa, svoj príbeh odprezentuje aj horolezec a fotograf Igor Koller a najlepší horolezec súčasnosti v Českej republike Marek Holeček.

V rámci festivalu sprístupnia aj výstavu fotografií Borisa Michalička.

Pri príležitosti 30. jubilea vydali organizátori limitovanú edíciu pohľadnice, ktorá dokumentuje tri desaťročia MFHF.

„Pošta Poprad 1 na Mestskom úrade v Poprade okrem toho zriadi v sobotu 15. októbra príležitostnú poštovú priehradku s pečiatkou, ktorej hlavným motívom je naše logo,“ dodala Hámorová.

Za 30 rokov bolo súčasťou festivalovej súťaže 1 221 filmov, celkovo sa prihlásilo viac ako 4-tisíc tvorcov. Najviac divákov bolo na festivale pred pandémiou v roku 2019, keď si súťažné filmy pozrelo takmer 10 200 ľudí.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM