Webnoviny - Rôzne

Obce sa spamätávajú po lejakoch a víchrici

Lejaky a víchrica, ktoré sa prehnali v stredu územím Spiša, Šariša a Zemplína, narobili v mnohých regiónoch škody, z ktorých sa občania a samosprávy budú spamätávať ešte niekoľko dní.

HRANOVNICA/ŠVÁ­BOVCE/BARTOŠOV­CE 21. júla (WEBNOVINY) – Dnes bolo na postihnutom území premenlivé počasie, zrána sa ukázalo slnko, okolo obeda opäť pršalo. V najviac postihnutých obciach dnes upratovali spúšť a provizórne zakrývali strechy, z ktorých vietor odniesol krytinu. Výšku škôd zatiaľ nedokážu vyčísliť. Väčšina zatopených obcí odvolala najvyšší stupeň povodňovej aktivity a ponechala v platnosti druhý stupeň.

V Hranovnici v okrese Poprad po veternej smršti, ktorá sa obcou prehnala v stredu krátko po polnoci, naďalej trvá mimoriadna situácia. Starosta Martin Benko pre agentúru SITA uviedol, že sa tak rozhodol po tom, ako začalo pred obedom intenzívne pršať. Škody rátajú na strhnutej plechovej streche na obecnom štadióne. Zatiaľ ju prekryli igelitom. Našťastie, budovu mali poistenú, ale škody sú aj v interiéri štadióna. Záchranná služba sa z týchto priestorov musela presťahovať na obecný úrad. Nárazový vietor poškodil oplotenie pri dvoch materských školách.

V obci prišla o plechovú strechu aj početná rodina, obec im pomáhala prekryť vrchné poschodie celtovinou. Starostovi hlásilo viacero obyvateľov poškodenie domov a plotov. Po dnešnej búrke sa vylial menší potôčik Kochman, ktorý zaplavuje stred dediny. Zatiaľ nespôsobil záplavy. Obec s vyše 2 800 obyvateľmi postihli povodne v rokoch 2006, 2008 a 2010. Patrili k prvým samosprávam, ktoré sa zapojili v tomto roku do protipovodňových opatrení. Starosta je presvedčený, že množstvo vody sa udržalo v lesoch a potoky z upravenej strany sa nevyliali.

Dnes krátko pred obedom starosta obce Švábovce Ján Mlynár zmenil tretí stupeň povodňovej aktivity na druhý a hneď nato začalo výdatne pršať. „Zvažujem, či opäť nevyhlásim najvyšší stupeň aktivity. Nasiaknutá zem už nevládze absorbovať väčšie množstvo vody. Mostík do rómskej osady je opäť asi desať centimetrov pod vodou. Iba včera sme ho zabezpečovali kamením, uvidíme, či vydrží,“ aktuálne z miesta informoval starosta. V osade žije okolo 160 Rómov, po moste sa zatiaľ dá prejsť autom alebo peši v čižmách. Ak by voda stúpla, ostali by odrezaní od obce. V stredu po lejaku sa dostala voda do suterénu zdravotného strediska, na poskytovanie lekárskej starostlivosti to však nemalo dopad. Vodu v pivniciach čerpali hasiči aj z asi šiestich rodinných domoch. Po búrke dnes tiekol prúd vody aj cez obec.

V Bartošovciach v okrese Bardejov krátka asi päťminútová veterná smršť v stredu zlomila dva stožiare elektrického vedenia. Do večera bolo vyše 700 obyvateľov obce bez prúdu. Vietor pobral plechy zo striech budov, ktoré patria agrodružstvu Osikov. Obec sa dnes už vysporiadala s polámanými stromami, záplavy ich tentokrát obišli.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM