Martin Sýkora Rôzne

Obraz Vysokých Tatier: Medvede kalia na hroby a jelene žerú kvietky na sídlisku

Život v najkrajšej slovenskej destinácií prináša viacero životných situácií - problém s medveďmi aj na cintorínoch, jelene si pochutnávajú na sídliskovej flóre.

Ilustračný obrázok k článku Obraz Vysokých Tatier: Medvede kalia na hroby a jelene žerú kvietky na sídlisku
3
Galéria
Zdroj: TASR

Medvede kadia na hroby

Na romantickú predstavu o tatranských zvieratkách, ktoré si turisti fotia a odvážlivci si ich pohladkajú, zabudnite! Medvede a jelene vo Vysokých Tatrách sa stali trvalou súčasťou miestneho koloritu. „Všetci vieme, že medvede sú premnožené. Zvieratá nechodia do zastavaného územia kvôli potrave, ale preto, lebo nemajú územie. Veľké samce si svoje teritóriá držia a tých slabších vytlačia,“ vysvetlil zástupca náčelníka tatranskej mestskej polície Jozef Štefaňák. Medvede sa vyskytujú aj na cintorínoch. „Žerú sviečky a trápia sa,“ dodal Štefaňák, ktorý má svoje skúsenosti s pohybom medveďom po tatranských cintorínoch a ničení náhrobkov. „Nech idú pseudoochranári vysvetľoval 70-ročnej babičke s 200-eurovým dôchodkom, že jej niekto urobil dvojtisícovú škodu na hrobe, kde je aj veľká citová väzba“ dodal.

„Medvede nám s*ali na hroby. V niektorých prípadoch v Tatranskej Lomnici sa doslova vykadili do stredu hrobu. Je to dehonestácia pietneho miesta. Medveď za to nemôže, ale niekto za to je zodpovedný,“ uviedol zástupca náčelníka.

Babky chodia na cintorín za bieleho dňa s rapkáčmi, s píšťalkami. Tatranská samospráva vybudovala na cintorínoch v Tatranskej Lomnici a v Starom Smokovci tzv. oplotky pod elektrickým napätím. Improvizačné riešenie však nerieši trvalý tatranský medvedí problém.

Zdroj: TASR

Jelene žerú kvietky na sídlisku

Život v lone tatranskej prírody prináša aj ďalšiu odvrátenú tvár, ktorú však miestni berú našťastie skôr s humorom. „Máme gurmánov jeleňov. V Tatrách za deň zožerú za sto eur, aj viac,“ vysvetlil Štefaňák, podľa ktorého majú tatranskí mestskí policajti časté hlásenia od obyvateľov sídlisk, kde im jelene žerú okrasné kvietky spred príbytkov. „Musím však pochváliť spoluprácu so Štátnymi lesmi TANAPu, že zakročili ešte pred sezónou a vytlačili ich. Jelenice nie sú zatiaľ život ohrozujúce. Ľudia ich však prikrmujú, čo sa mne osobne nepáči,“ doplnil zástupca náčelníka s tým, že vysoká si chodí k ľudským domovom pochutnať.

"V tomto roku už jelene zožrali druhú várku,“ dodal tatranský mestský policajt.

„Jedna miestna obyvateľka sadila už tretie kvietky s tým, že si vybrala také, ktoré im údajne nechutia,“ uzavrel s úsmevom Štefaňák. Situácia so zvieracími spoluobyvateľmi vo Vysokých Tatrách však až taká ružová nie je. Doteraz boli všetky riešenia menej efektívne, ako sa očakávalo. Otázka znie jasne: Čo a ako ďalej?

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM