Peter Handzuš Rôzne

OBRAZOM: Traja primátori varili šúľance s bryndzou a slaninkou

Príjemné slnečné sobotné popoludnie vo Svite sprestrilo počas komunitného festivalu aj varenie primátorov miest Svit, Poprad a Liptovský Hrádok.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Traja primátori varili šúľance s bryndzou a slaninkou
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Primátori Miroslav Škvarek, Jozef Švagerko a Branislav Tréger si vyskúšali varenie tradičnej liptovskej špeciality. Súťaž primátorov vo varení vo Svite malo nakoniec jasného víťaza. Aj z toho dôvodu, že primátor z Liptova ako jediný toto jedlo poznal a vedel aj, ako má chutiť. „Ja som sa to dozvedel až teraz, čo sme to pripravovali. Je to vraj jedlo chudobných. Liptovská špecialita, ktorá sa varila vo Važci a vo Východnej a jedávalo sa to na Štedrý deň. Je to niečo, ako naše pirohy s bryndzou, cesto sa robilo len s vodou,“ prezradil primátor Svitu Miroslav Škvarek, ktorý rád varí aj doma, ale teraz sa mu veľmi nedarilo, lebo má rád, keď sú dané noty a môže variť podľa receptu.

Spokojný je však primátor Škvarek s účasťou Sviťanov na komunitnom festivale, ktorý sa tu konal dva dni. Je rád, že ľudia chcú prísť a trávia čas spolu. „Keď sa stretávajú primátori, je predpoklad, že sa budú aj ľudia. To je náš cieľ, to hovoríme stále dookola. A ja si myslím, že to je cesta. Pozrite sa okolo seba. Bol som pre kolegu v Poprade, tam v Spišskej Sobote varili guláš a tam to tiež žilo. A tak to má byť,“ povedal spokojný svitovský primátor.

Najlepšie obišiel v sobotu primátor Popradu

Jozef Švagerko si okrem varenia šúľancov vo Svite užil aj varenie guláša v Spišskej Sobote, kde sa dražil Spišskosobotský kotlík na podporu miestnych dobrovoľných hasičov. Obáva sa však, aby sa to nedozvedela manželka, lebo by musel variť aj doma ☺„Ja som mal aj guláš a teraz tieto šúľance. Treba spoznávať chute nášho kraja. Musím sa priznať, že doma nevarím, ale myslím si, že mi to išlo celkom dobre. Keď sa to dozvie manželka, možno budem musieť začať variť aj doma,“ povedal s úsmevom primátor Jozef Švagerko.

Najrýchlejšie navaril primátor z Liptova

Primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger s asistentkou zvládli varenie najrýchlejšie. Môže za to aj prax, ktorú vo varení šúľancov so slaninou má: „Varili sme ich u nás, keď sme mali komunitné dni, tak asi odtiaľ sa to prenieslo aj tu. Je to dobré, keď sa z regiónu na región dobré veci nesú." Aj keď šúľance navaril s náskokom na svojich kolegov zo Svitu a Popradu, ich snaženie nakoniec pochválil. "Bezchybné, naučili ste sa to. Čím východnejšie, tým šikovnejší ľudia a krajšie ženy,“ poznamenal na záver starosta Liptovského Hrádku.

Chcete si navariť šúľance aj vy?

Recept je jednoduchý. Polohrubú múku (niekde zmiešanú hrubú s hladkou) rozrobte s vlažnou vodou na cesto, narežte na pásiky a vyšúľajte. Uvarte v osolenej vode, posypte bryndzou a zalejte opraženou slaninkou (niekde sa pridáva aj rozpustené maslo). A tí, ktorí majú radi farebnejšie jedlá, si môžu pridať aj pažitku. Ale to už je od tradičných vianočných šúľancov trocha ďalej… Dobrú chuť!

Traja primátori varili šúľance s bryndzou a slaninkou
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM