Rôzne

Obrovské nafukovacie črevo i Patrik Herman: Do Popradu prichádza zážitková road show

V úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva drží Slovensko smutné svetové prvenstvo. V rámci celoslovenskej kampane na podporu skríningu tohto druhu rakoviny preto prichádza do Popradu zážitková road show.

Ilustračný obrázok k článku Obrovské nafukovacie črevo i Patrik Herman: Do Popradu prichádza zážitková road show
Zdroj: TASR

Každý rok na Slovenku pribudne 4 tisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Až štvrtinu z nich diagnostikujú v neskorých štádiách a približne 1 700 pacientov každoročne zomiera. V rámci nedávno spusteného Národného skríningového programu však možno pomocou jednoduchého testu túto rakovinu včas odhaliť.

Práve pri spustení tohto skríningu prichádza Aliancia Nie rakovine aj do Popradu. Program onkologickej prevencie Črevotour 2019 s podporou Ministerstva zdravotníctva SR s názvom Nezahoď svoj život putuje po Slovensku a oslovuje široké skupiny obyvateľstva.

V piatok popoludní od 14:00 do 18:00 a počas celej soboty od 9:00 do 18:00 sa budú môžu návštevníci OC Fórum v Poprade prejsť nafukovacím megačrevom a zistiť, ako pred ním ochrániť seba a svojich blízkych. Spolu s dobrovoľníkmi z radov bývalých onkologických pacientov, ktorí pomáhajú a poskytujú cenné rady súčasným onkologickým pacientom a ich rodinným príslušníkom v poradni vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach, chcú aj touto interaktívnou formou prispieť k zníženiu zbytočných úmrtí na rakovinu hrubého čreva a konečníka, v ktorej Slovensko drží smutné svetové prvenstvo.

Na podujatí bude prítomný aj jeden zo zakladateľov a ambasádor tejto pacientskej organizácie, televízny moderátor Patrik Herman, ktorý aktívne sprevádza záujemcov v nafukovacom čreve a odpovedá na všetky otázky týkajúce sa rakoviny hrubého čreva a konečníka: „Musíme vedieť proti čomu bojujeme a ako sa máme brániť. V priebehu piatich minút sa môžu ľudia dozvedieť všetko, čo im alebo ich blízkym, môže zachrániť život. Ak sa rakovina hrubého čreva zachytí včas, je liečiteľná. A stačí na to jednoduchý test. Chceme ľuďom vysvetliť, že nejde len o nich, ale aj ich blízkych, pretože rakovina znamená veľkú bolesť a trápenie aj pre ich okolie. Ak si už test nechcú urobiť kvôli sebe, mali by si ho spraviť kvôli svojim blízkym,” vysvetľuje známy moderator a dodáva, že zároveň by mali dohliadnuť aj na svojich rodičov či starých rodičov, aby si z rovnakých dôvodov robili test pravidelne aj oni.

Tí, ktorí test v rámci národného skríningu nedostanú do svojej poštovej schránky, si ho môžu vypýtať v rámci preventívnej prehliadky alebo aj mimo nej u svojho obvodného lekára. Edukačný tím v rámci road show, ktorá prichádza aj do Popradu vysvetlí, ako test funguje, ako sa používa i to, ako postupovať po získaní výsledkov. „Človek nemusí podliehať panike, ak je test pozitívny, lebo môže indikovať aj iné ochorenia, ale aj s nimi treba ísť k lekárovi. Ja som si svojho otca neochránil, vzala mi ho neinformovanosť. Nedopustite, aby nám blízki zomierali zbytočne,“ vyzýva Hermana a pozýva do Forum Poprad, kde sa budú môcť návštevníci prejsť obrovským črevom ako tunelom, v ktorom sa názorne dozvedia všetko dôležité.

„Návštevníci tu uvidia, ako vyzerá črevo vo vnútri, ako sa vyvíja z polypu rakovina a čo môžu urobiť, aby ju včas odhalili alebo jej predišli. Spolu s výkladom našich školených edukátorov, ide o výnimočný vzdelávací nástroj pre mladých i starších,“ dodala na záver prezidentka Aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM