Monika Vengrínová Samospráva

Obvodné úrady sa menia na okresné. Zmenili sa názvy jednotlivých odborov i úradné hodiny

Zákon o organizácii miestnej štátnej správy nadobudol platnosť len v uplynulých dňoch. V rámci neho na Slovensku zanikli všetky obvodné úrady a vzniklo 72 okresných orgánov. Od 1.10. tak došlo k integrácii úradov a k vzniku nových odborov. V Kežmarku bude od januára fungovať aj klientske centrum.

Ilustračný obrázok k článku Obvodné úrady sa menia na okresné. Zmenili sa názvy jednotlivých odborov i úradné hodiny
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Celá štátna správa včlenená do okresného úradu

Na Slovensku zanikli všetky obvodné úrady a došlo k zrušeniu 248 orgánov štátnej správy. Vzniklo 72 okresných orgánov. Celá špecializovaná štátna správa tak bola včlenená pod okresný úrad.

Od začiatku októbra tohto roka sa integrovali obvodné pozemkové úrady, správy katastra, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné úrady životného prostredia a obvodné lesné úrady.

Naopak, vznikol Organizačný odbor, Odbor všeobecnej vnútornej správy, Odbor živnostenského podnikania, Odbor krízového riadenia, Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, Odbor starostlivosti o životné prostredie, Pozemkový a lesný odbor, Katastrálny odbor.

Zmena úradných hodín, od januára aj klientske centrum

„V štruktúre sa nič nemení, fungovanie zostáva zachované. Občania sa budú len stretávať s novými názvami. Čo sa ale zmenilo, sú úradné hodiny na Okresnom úrade. Tie sú každý pracovný deň od ôsmej hodiny, v pondelok, v utorok a vo štvrtok do pätnástej hodiny, v stredu do sedemnástej a v piatok do štrnástej hodiny. Toto je čas, kedy občania môžu prísť na ktorýkoľvek z úradov a musia byť vybavení,“ hovorí prednosta Okresného úradu Kežmarok Ján Ferenčák.

Druhá etapa je tak na konci, pomaly úrad prechádza do tretej, v rámci ktorej by mala prebehnúť integrácia odborov hygieny a veterinárnej správy a takisto vzniknúť Klientske centrum. „KAMO – Kontaktné administratívne miesto občana bude znamenať to, že občan si vybaví všetko na jednom mieste. Prechádzame na nový systém, kde dôjde jednotnou elektronickou databázou k prepojeniu všetkých úradov, ktoré k nám teraz prešli s tým, že v rámci týchto úradov si občania budú môcť vyhľadávať informácie aj z iných,“ informuje Ferenčák. Toto centrum by malo byť v budove Okresného úradu v Kežmarku od januára 2014.

V poslednej štvrtej etape dôjde k členeniu úradov práce a to v priebehu budúceho roka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM