Rôzne

Obyvatelia sídliska Juh chcú byť aj naďalej Kežmarčanmi: Mesto pripravuje petíciu

Viac než stovka obyvateľov prevažne sporného územia sídliska Juh v Kežmarku prišla na stretnutie s vedením mesta a jasne vyjadrila svoju vôľu i naďalej byť obyvateľmi Kežmarku.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia sídliska Juh chcú byť aj naďalej Kežmarčanmi: Mesto pripravuje petíciu
6
Galéria
Foto: Lórant Paugsch

„Za 27 rokov občania niekoľkokrát vyjadrili svoju vôľu, že chceli a aj chcú byť Kežmarčanmi. Dnes prišlo na stretnutie viac než sto občanov a všetci opätovne jasne vyjadrili svoj názor. To je ich vôľa a toto by malo byť rešpektované,“ zhrnul závery stretnutia primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Jedným z ďalších krokov bude príprava petície, ktorej iniciátorom je mesto Kežmarok. „Už ju pripravujeme. Oslovíme ministra spravodlivosti, aby dohliadol na súdny proces a na dodržanie všetkých kritérií, pretože máme pocit krivdy a toho, že Kežmarok v ňom ťahá za kratší koniec. To je môj osobný názor. Požiadame aj predsedu vlády, aby nám pomohol, pretože vôľa ľudí je najdôležitejšia. Nikto im nemá právo diktovať, v ktorej obci chcú žiť,“ priblížil primátor.

Ako dodal, aj naďalej nie je spokojný s verdiktom Krajského súdu v Prešove, ktorý o odkladom účinku správnej žaloby rozhodoval na základe piatich listov vlastníctva a dvanástich vlastníkov. Na území je však 130 listov vlastníctva a 1 205 vlastníkov.

„Ako môže niekto rozhodnúť na základe niekoľkých ľudí, ak tým ovplyvní životy ďalších tisícok občanov? O súdnom pojednávaní sa dozvieme desať dní vopred. Bude to trvať jeden deň, počas ktorého už budeme vedieť aj výsledok. A práve v ten deň potrebujeme, aby tam Kežmarčania prišli a opýtali sa kompetentných, prečo im bolo vzaté ich právo. Ako môžu rozhodnúť o ich osude bez nich? Prečo neboli oslovení všetci? Je potrebné hovoriť pravdu a fakty,“ povedal Ferenčák.

V meste ešte stále rezonuje aj dohoda z roku 1992, ktorá hovorí o tom, že celý Juh bude kežmarský a podpísaná bola ôsmimi zástupcami vtedajšej mestskej časti Ľubica. Na túto tému reagoval aj primátor mesta, pričom je presvedčený, že nedodržaním dohody boli ovplyvnené osudy ľudí.

„Chceme spolupracovať so susednými obcami, vzájomne sa rozvíjať a neplytvať peniaze na právnikov. Všetky sme mohli, ako mesto Kežmarok, tak i obec Ľubica, investovať pre občanov. Čas pôsobenia primátorov, starostov či poslancov je krátky, no občania budú na sídlisku Juh žiť ďalšie desiatky rokov,“ uzavrel primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Zdroj: Mesto Kežmarok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM