Martin Sýkora Samospráva

Obyvatelia vs. priemysel: Popradčania budú monitorovať kvalitu ovzdušia

Mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí v piatok (21. 10.) schválili prenájom pozemku na zriadenie takejto stacionárnej monitorovacej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia vs. priemysel: Popradčania budú monitorovať kvalitu ovzdušia
Zdroj: TASR

Samospráva aj vzhľadom na snahu riešiť situáciu v mestskej časti Veľká, v ktorej niektorí obyvatelia poukazujú na zníženú kvalitu ovzdušia v okolí jestvujúcich priemyselných prevádzok, rozhodla o umiestnení meracej stanice na pozemku v jeho vlastníctve práve v tejto časti.

Zdroj: TASR

„Teším sa, pretože sme po ukončení mediácie s firmou Schüle Slovakia sľúbili, že začneme monitorovanie ovzdušia. Táto stanica nám pomôže nielen vo vzťahu k firme, ale napríklad aj k železnici a ďalším podnikom. Aby sme dokázali veci vyhodnocovať a riešiť ďalej,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. O vyčlenenie a prenájom pozemku požiadalo Ministerstvo životného prostredia SR.

Kvalitu ovzdušia zisťuje a hodnotí ministerstvom poverená organizácia Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na tento účel využíva hlavne výsledky staníc Národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia (NMSKO). Nakoľko táto sieť v súčasnosti nepokrýva celé územie SR, má SHMÚ v rámci Operačného programu pre kvalitu životného prostredia 2014–2020 príležitosť rozšíriť NMSKO o ďalšie monitorovacie stanice a Poprad je jednou z navrhovaných lokalít.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM