Martin Sýkora Rôzne

Zaslúžené ocenenia: Martin Lajoš použil novinku prvý na Slovensku

Popradská nemocnica sa môže pochváliť. Štyri oddelenia boli nominované na ocenenie pre inovatívny prístup a výbornú realizáciu zdravotných úkonov.

Ilustračný obrázok k článku Zaslúžené ocenenia: Martin Lajoš použil novinku prvý na Slovensku
Zdroj: Nemocnica Poprad

Lajoš prvý na Slovensku

MUDr. Martin Lajoš, primár oddelenia úrazovej chirurgie, ako prvý na Slovensku použil pri operácii trieštivej zlomeniny panvy špeciálnu dlahu. Išlo o operáciu kĺbnej jamky a ľavej časti panvy, pri ktorej bola hlavica stehnovej kosti vtlačená do panvy. Operatéri sa rozhodli využiť skúsenosti z odbornej konferencie Popradské lekárske dni 2017, kde bola predstavená špeciálna dlaha. „Podľa primára to bola náročná operácia, ktorej predchádzala dôkladná príprava. Pomocou 3D konštrukcie pripravili model panvy u spomínaného pacienta a následne vyformovali dlahu tak, aby dostatočne spevnila roztrieštenú zlomeninu a umožnila fixáciu jednotlivých fragmentov,“ uviedla hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda. Pri operácii došlo k úplnej rekonštrukcii kĺbnej plochy acetabula a úplnému napraveniu vtlačenej hlavice stehnovej kosti. V pooperačnom období pacient plne rehabilitoval, zaťažoval a na siedmy deň bol prepustený do domáceho liečenia.

Nominované štyri oddelenia

Aktivita lekárov popradskej nemocnice bola ocenená v podobe štyroch nominácií Zdravotníckych novín na cenu TOP INOVÁCIE v medicíne za rok 2017. Nominované bolo chirurgické oddelenie s výkonom Najmodernejší spôsob miniinvazívneho riešenia pruhov v slabinách u detí, oddelenie úrazovej chirurgie s JIS za prvú slovenskú úspešnú operáciu trieštivej zlomeniny panvy a to dna acetabula pomocou špeciálnej dlahy MEDIN OMEGA, oddelenie diagnostickej a intervenčnej rádiológie, ktoré ako prvé na Slovensku ponúklo aplikáciu CO₂insulfátorom pri CT virtuálnej kolonoskopii a oddelenie vnútorného lekárstva s JIS-metabolickou, ktoré začalo realizovať nové endoskopické vyšetrenie endoskopická retrográdna cholangiopankre­atikografia (ERCP). „Tieto informácie ma uisťujú v tom, že v poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa uberáme správnym smerom, avšak dôležité je ani po udelení takýchto ocenení nezastať na mieste a príliš dlho neoslavovať víťazstvo. Na našu pomoc už čakajú ďalší pacienti a nové výzvy,“ konštatoval generálny riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. Peter Petruš.

Zdroj: Nemocnica Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM