Rôzne

Ochrana návštevníkov Vysokých Tatier: Veľký bonus pre horských záchranárov

Návštevníci ubytovaní vo Vysokých Tatrách sú už poistení na zásah HZS. Ako to funguje a aké sú ohlasy?

Ilustračný obrázok k článku Ochrana návštevníkov Vysokých Tatier: Veľký bonus pre horských záchranárov
Zdroj: TASR

Všetci návštevníci ubytovaní na území mesta Vysoké Tatry, ktorí zaplatili daň za ubytovanie, sú od 1. júna hromadne poistení na zásah Horskej záchrannej služby (HZS). Informovala o tom výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková s tým, že zvýšenie dane z ubytovania od 1. apríla na 1,5 eura prinesie samospráve príjem, ale ubytovanému hosťovi ponúka benefit.

Na zlepšenie cestovného ruchu

Daniela Birková z Mestského úradu Vysoké Tatry vysvetľuje, že výber dane by sa nemal vnímať negatívne, ba ani jeho samotné navýšenie.

„Ubytovaným hosťom prináša ochranu vo forme poistenia a samospráve tak zároveň prináša príjem z výberu dane. Predpokladáme, že ubytovaní hostia budú trvať na evidovaní v ubytovacej knihe, čím sa zefektívni samotný výber miestnej dane. Samospráva takto získané prostriedky využíva najmä na zlepšenie cestovného ruchu či na samotné udržiavanie verejných priestorov, infraštruktúry,“ uviedla Birková.

Nezaťaží ubytovateľov

Tento benefit podľa Rusnákovej nezaťaží ubytovateľov žiadnou pridanou administratívou. Mesto Vysoké Tatry celý proces zabezpečilo tak, že ubytovateľovi stačí, tak ako doteraz, do 15. dňa nasledujúceho mesiaca odoslať oznámenie vyúčtovania dane za ubytovanie v zmysle platného nariadenia. A viesť evidenciu ubytovaných osôb podľa toho istého nariadenia.

„Čo sa týka návštevníkov, tým stačí odložiť si doklad o zaplatení ubytovania a miestnej dane a poznačiť si číslo hromadnej zmluvy, ktoré bude k dispozícii na recepciách,“ priblížila riaditeľka.

HZS to vníma pozitívne

Horská záchranná služba vníma tento krok takisto pozitívne. „V rámci dane za ubytovanie odpadne klientom a návštevníkom Tatier, ktorí tu budú ubytovaní, problém s riešením pripoisťovania sa pre zásah HZS. Ľudí však zároveň upozorňujeme, aby sa informovali a oboznámili s plnením poistných nákladov produktu vzhľadom na určité vylúčenia z poistného. Zároveň je to veľký bonus pre HZS, ktorá bude mať menej neuhradených nákladov, ktoré v plnej miere využíva na pokrytia školení a záchranného vybavenia dobrovoľných záchranárov,“ dodáva riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM