Peter Handzuš Rôzne

Od januára zmeny vo výške platenia poistného

Od januára budúceho roka stúpa minimálny aj maximálny vymeriavací základ na platenie poistného.

„Podľa súčasne platnej právnej úpravy sa zmení suma minimálneho na platenie poistného na sociálne poistenie SZČO a dobrovoľne poistenou osobou a suma maximálneho na platenie poistného na sociálne poistenie zamestnancom, zamestnávateľom, SZČO a dobrovoľne poistenou osobou,“ upozorňuje v stanovisku Sociálna poisťovňa.

Minimálny vymeriavací základ bude po novom predstavovať 339,39 eura mesačne, pričom v tomto roku je nižší o viac ako 10 eur. Naopak, maximálny na platenie nemocenského a garančného bude 1153,50 eura, kým počas tohto roka bol 1116,75 eura. Vyššiu maximálku bude mať platiteľ dôchodkového, nezamestnaneckého poistenia a poistenia do rezervného fondu, a to v sume 3076 eur, teraz je hranica 2978 eur.

Splatnosť poistného za budúcoročný január je pre SZČO najneskôr do 8. februára 2012. „Poistné na sociálne poistenie za január 2012, ktoré odvádza zamestnávateľ, je splatné v deň určený na výplatu príjmov, ktoré sú vymeriavacím základom zamestnanca,“ vysvetľuje poisťovňa. Ak však nie je taký deň určený, poistné je splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa poistné platí.

TASR o tom informovala hovorkyňa SP Jana Ďuriačová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM