Kultúra

Odštartoval obľúbený festival: Viva Italia zmenila centrum Popradu na talianske mestečko

Už siedmy ročník obľúbeného festivalu Viva Italia otvoril svoje brány. Pozrite si, ako to vyzeralo pri jeho slávnostnom otvorení.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 12. júna o 18:00 hodine odštartoval obľúbený festival, ktorý na štyri dni zmení nielen centrum nášho mesta na malé Taliansko. Hosťovským regiónom tohto ročníka je Sardínia s delegáciou asi 60 ľudí vrátane umelcov, podnikateľov a pod. Jedinečnú pouličnú taliansku atmosféru zabezpečí 40 gastro stánkov z rôznych talianskych regiónov, vo večerných hodinách Street-bands. Okrem tradičných stánkov s jedlom a talianskeho trhu sa v tomto roku po prvý krát uskutoční aj „Sardínske mestečko“ venované výlučne sardínskym hosťom s kuchyňou, hudbou, dielňami atď..

V rámci otváracieho ceremoniálu mohli návštevníci festivalu vidieť krátky koncert sardínskej detskej organetovej školy i oficiálny otvárací koncert s Canto a Tenore Populu Sardu “ z Olieny a elektronickou Harfou Raoul Moretti, ktorý sa uskutočnil v evanjelickom kostole na Nám. sv. Egídia.

Štvrtok 13.6. bude venovaný Sardínii od 18:00 hod. Na námestí Sv. Egídia sa predstaví sprievod sardínskych kostýmov a na hlavnom pódiu vystúpia folklórne skupiny ako aj deti hrajúce Organetto, hráč na špeciálnom hudobnom nástroji –Launeddas. V závere dňa sa uskutoční prehliadka vzácnych kostýmov Sonia Flauto predvádzané slovenskými modelkami.

Každý deň sa bude konať aj špeciálna Apulianska varná dielňa s putujúcou kuchárkou Alessandrov Ferramosca, ktorá naučí nadšencov varenia, ako si pripraviť domáce cesto, slávne „puglijské cestoviny“ a iné špeciality.

V rámci festivalu sa budú v kine Tatran premietať denné tituly venované známym talianskym umelcom, zatiaľ čo Tatranská galéria v Poprade bude hosťovať výstavu Morská čiara slávneho umelca Mariano Chelo.

Viva Italia 2019
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM