Kultúra

Talianske zážitky priamo v Poprade: Viva Italia bude tentokrát hostiť Sardíniu

Atmosféra Talianska po roku opäť v Poprade, pričom tento ročník budú hosťovským regiónom ostrov Sardínia. Pripravený je aj tentokrát bohatý a zaujímavý program.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Festival Viva Italia otvorí svoje brány pre návštevníkov už po siedmykrát, a to 12. júna. Atmosféru Talianska budú môcť Popradčania, ale i návštevníci mesta nasávať až do 15. júna. Počas štyroch dní bude hosťovským regiónom Sardínia, do Popradu príde 60-členná delegácia z tohto talianskeho ostrova, vrátane umelcov a podnikateľov.

„Tento rok bude menej o hviezdnych menách, ale viac o talianskych zážitkoch. Jedinečnú pouličnú taliansku atmosféru zabezpečí najmenej 40 gastro stánkov i večerné vystúpenia pouličných kapiel," upozornil v utorok na tlačovej konferencii v Poprade hlavný organizátor festivalu Fabio Bortolini.

Novinkou je tzv. Mestečko Sardínia, osem stánkov bude venovaných výlučne tamojším hosťom s ich kuchyňou, hudbou či dielňami. Slávnostný otvárací ceremoniál bude 12. júna, okrem iného sa bude v Evanjelickom kostole konať oficiálny koncert s tenormi z mestečka Oliena na Sardínii a s elektronickou harfou Raoula Morettiho. „Obaja po prvýkrát vystúpia na Slovensku. Štvrtok 13. júna bude venovaný Sardínii, od 18. hodiny pôjde mestom sprievod sardínskych kostýmov, na hlavnom pódiu sú pripravené vystúpenia folklórnych skupín, detí hrajúcich na ťahacie harmoniky a hráča na tzv. launedass. Na záver by som upozornil na prehliadku vzácnych kostýmov návrhárky Sonia Flauto, ktoré odprezentujú slovenské modelky," doplnil Bortolini.

Každý deň sa bude konať aj špeciálna Apúlska varná dielňa s putujúcou kuchárkou Alessandrou Ferramosca, ktorá naučí nadšencov varenia, ako pripraviť slávne apúlske cestoviny a iné špeciality. V piatok 14. júna večer pripravili organizátori husľový koncert Orchestra Tereza a jej deti v Evanjelickom kostole s hudbou Vivaldiho. „V gastronomickej oblasti tento rok spolupracujeme s hotelovými školami IIS Deodato v Oristane a hotelovou akadémiou Otta Brucknera v Kežmarku. Tie budú kurátorom gala večera festivalu, ktorý ponúkne to najlepšie zo sardínskej gastronómie. V ten istý deň sa v dopoludňajších hodinách v popradskom akvaparku uskutoční kuchárska show sardínskej kuchyne pre kuchárov a hotelierov z tatranského regiónu," dodal Bortolini.

Pripravený je aj program v Kine Tatran, ktorý ponúkne denné tituly venované známym talianskym umelcom. Tatranská galéria v Poprade zase bude hosťovať výstavu Morská Čiara Mariana Chela. Viceprimátor mesta Poprad Ondrej Kavka dodal, že súčasťou festivalu bude aj pavilón venovaný talianskym spoločnostiam pôsobiacim v regióne v spolupráci s Taliansko-slovenskou obchodnou komorou v Bratislave. Tento ročník podujatia otvára aj propagačné partnerstvo s najlepšími talianskymi reštauráciami na Slovensku.

„Do festivalu sa zapoja aj mestá Levoča a Kežmarok, v ktorých sa uskutoční celý rad podujatí, spoločnou témou je pritom UNESCO. Koncerty budú v chráme sv. Jakuba v Levoči a v drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku. Upozornil by som tiež na nočnú show „Akčného maľovania" od sardínskeho umelca Mariana Chela, ktorá bude na námestí mesta Levoča 13. júna a na kežmarskom hrade o deň neskôr večer," dodal na záver Bortolini s tým, že kompletný program a podrobné informácie o podujatiach nájdu záujemcovia na internete.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM