Správy

Ojedinelý počin v našich končinách: Zisk z turistickej chaty priamo do obecného rozpočtu!

Toto sa len tak nevidí. Prevádzkovanie Chaty Pieniny prináša obci Lesnica v okrese Stará Ľubovňa ročne zisk 12.000 eur. Umožňuje tiež trvalé zamestnanie pre 26 ľudí, ďalších 22 v nej nájde prácu počas sezóny. Zisk vraj bude ešte vyšší!

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelý počin v našich končinách: Zisk z turistickej chaty priamo do obecného rozpočtu!
Zdroj: pixabay

Naštartovať úspešný obecný podnik sa v Lesnici podarilo zásluhou projektu cezhraničnej spolupráce a 1,2 milióna eur z eurofondov. Uviedol to po štvrtej letnej sezóne zrekonštruovanej chaty starosta Ján Gondek.

Chatu Pieniny získala Lesnica v reštitúcii, so žiadosťou o eurofondy bola obec úspešná v roku 2013. Na rekonštrukciu si vtedy tiež spoločnosť Chata Pieniny so 100-percentnou účasťou obce zobrala úver 400.000 eur, ďalšími 150.000 eurami prostredníctvom úveru prispela samotná obec. „Chata je po rekonštrukcii v prevádzke už štvrtý rok a darí sa jej,“ konštatuje v súčasnosti Gondek.

Pôvodnú kapacitu 15 izieb rozšírili na 39 s počtom lôžok 74. Pribudla aj reštaurácia, wellness a ďalšie služby. Postupne obnovili okolie chaty, vybudovali parkovisko, neskôr svoje podnikanie rozšírili aj o prepravu, zakúpili dva autobusy a dva mikrobusy, ktorými zvážajú ubytovaných hostí. „Počas prázdnin a letnej sezóny je chata plná, priemerná ročná obsadenosť je na úrovni 70 percent,“ uviedol Gondek s tým, že príjem obce na dani z ubytovania sa tak podarilo zvýšiť na 4000 eur ročne a ďalších 8000 eur má obec z prenájmu časti parkoviska pri chate.

Po roku 2026, keď splatíme úvery, budú príjmy z chaty predstavovať zhruba 30.000 eur ročne do obecného rozpočtu,“ doplnil Gondek.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM