Správy

Okres Poprad bude od pondelka ORANŽOVÝ. Pripravte sa na ZMENY v nosení rúšok aj na akciách

Od pondelka bude okres Poprad v stupni ostražitosť (oranžová farba). Čo to pre Popradčanov znamená?

Ilustračný obrázok k článku Okres Poprad bude od pondelka ORANŽOVÝ. Pripravte sa na ZMENY v nosení rúšok aj na akciách
4
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Už od pondelka (16. 8.) bude platiť nová vyhláška. V praxi to znamená, že sa budeme riadiť opatreniami vynoveného COVID automatu.

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil vyhlášky, ktoré reagujú na nový COVID automat. Platiť budú od pondelka 16. augusta. Upravuje sa v nich aj definícia plne zaočkovanej osoby. Horná hranica trvania očkovania proti ochoreniu COVID-19, ktorá bola doteraz 12 mesiacov, už nebude po novom stanovená.

Nosenie rúšok a respirátorov

– Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch. Respirátor bude možné nahradiť rúškom, šálom alebo šatkou.

– V exteriéroch bude prekrytie horných dýchacích ciest povinné iba pri hromadných podujatiach.

„Prekryté horné dýchacie cesty nebudú musieť mať pedagogickí a odborní zamestnanci pri výchove a vzdelávaní detí a žiakov so sluchovým postihnutím, s poruchami autistického spektra, so stredným až hlbokým stupňom mentálneho postihnutia alebo žiakov s mentálnym postihnutím, ktorí majú aj iné zdravotné postihnutie,“ uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Hromadné podujatia

Novými pravidlami sa budú musieť riadiť aj organizátori kultúrnych podujatí. Bez limitu budú len akcie pre plne zaočkovaných. Vyplýva to z nového kultúrneho semaforu, ktorý schválila vláda.

V oranžových okresoch bude pre režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) na podujatí obmedzená kapacita na 50 percent, avšak maximálne 500 ľudí pre interiér a 1 000 pre exteriér.

Osobitne sa v semafore upravujú podmienky školských predstavení tak, aby nedošlo k miešaniu škôl. Ministerstvo kultúry zároveň pripomína, že tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia sa budú naďalej riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí.

Reštaurácie, kaviarne a bary

Ubytovacie zariadenia

Na zmeny sa od budúceho týždňa musia pripraviť aj ubytovacie zariadenia. Nový COVID automat schválený vládou im zakazuje ubytovať ľudí bez kontroly ich zdravotného stavu, a to už od stupňa ostražitosti (oranžová fáza), do ktorého bude patriť aj okres Poprad.

Hotely, motely či penzióny môžu bez obmedzení ubytovať skupinu ľudí (tzv. protokol OTP) s negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 48 hodín (antigénový test) alebo 72 hodín (PCR test), potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 v posledných šiestich mesiacoch alebo očkovaných aj v oranžovej fáze (ostražitosť).

Taxislužby môžu od oranžovej fázy prevážať iba dvoch ľudí v každom rade vrátane vodiča.

Fitness centrá

Návštevy v nemocniciach

Návštevy na lôžkových oddeleniach v nemocniciach budú počas trvania pandémie zakázané. Uplatňovať sa však budú dať viaceré výnimky. Vyplýva to z najnovšej vyhlášky k návštevám v zdravotníckych zariadeniach, ktorú vo štvrtok zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Výnimky budú mať, tak ako aj doteraz, kňazi podávajúci sviatosť pomazania chorým a umierajúcim. „Navštevovať bude možné aj osoby v paliatívnej starostlivosti, ťažko choré a umierajúce,“ uviedol Eliáš.

Návštevníkmi budú môcť byť osoby, ktoré sú plne zaočkované, prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, alebo majú negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. PCR alebo LAMP test nemôže byť starší ako 72 hodín od odberu a antigénový test nemôže byť starší ako 24 hodín od odberu. Úrad pripomína, že potvrdenie o zaočkovanosti, prekonaní ochorenia COVID-19 je možné nahradiť aj digitálnym COVID preukazom EÚ.

Zároveň dodal, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) môžu nariadiť vo svojej územnej pôsobnosti aj miernejšie, prípadne prísnejšie opatrenia.

Svadby, kary, oslavy či večierky

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM