Peter Handzuš Krimi

Okresný súd rozhodol v kauze 60-eurových faktúr

Okresný súd v Poprade na svojom dnešnom zasadnutí rozhodol v kauze 60-eurových bankoviek v prospech poškodeného a vyhlásil zmluvu s internetovým portálom basneportal.sk za absolútne neplatnú. Okrem toho rozhodol o náhrade škody i o odstránení protipr

Predmetný právny úkon medzi žalovaným a žalobcom je podľa súdu neplatný, pretože bol uzatvorený v rozpore so zákonom a dobrými mravmi. Uvedením obsahu týchto všeobecných obchodných podmienok žalovaný podľa súdu zneužil zásadu čestnosti. Tie okrem iného skrývajú a nejasným a nezrozumiteľným spôsobom uvádzajú podstatné náležitosti zmluvy. Vzhľadom na uvedenú skutočnosť má žalobca právo na navrátenie sumy 60 eur, ktorú zaplatil za službu, uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Nič na tom nemení ani fakt, že žalobca sa na nedávnom pojednávaní vyjadril, že zmluvné podmienky nečítal, keďže všeobecné zmluvné podmienky boli koncipované v rozpore so zákonom a dobrými mravmi. Súd okrem toho priznal žalobcovi primerané zadosťučinenie vo výške 60 eur. Súd tiež zaviazal žalovaného odstrániť protiprávny stav, bez ohľadu na to, že prevádzkovateľom daného internetového portálu je v súčasnosti iná spoločnosť so sídlom v štáte Belize.

** „Ten pocit po vynesení rozsudku bol jeden veľký hlboký výdych. Ide o veľkú skupinu poškodených, to, čo máme administrované, je tých 16.000 dotknutých spotrebiteľov, naše odhady hovoria o 20.000 až 25.000 spotre­biteľoch,“** ohodnotila rozhodnutie súdu zástupkyňa poškodených Helena Mezenská z OMBUDSPOT, organizácie na ochranu práv spotrebiteľov. Podľa nej ide o prelomové rozhodnutie a veľmi progresívne. Nevedela však zaručiť, že peniaze sa poškodeným spotrebiteľom podarí vymôcť.

** „Rozhodnutie súdu znamená veľkú úľavu, pretože je aplikovateľné pre všetkých spotrebiteľov, nielen pre spotrebiteľa, ktorého som zastupoval,“** zhodnotil právny zástupca jedného z poškodených Miroslav Antoňák. Po nadobudnutí právoplatnosti sa toto rozhodnutie vzťahuje na všetkých spotrebiteľov, ktorí sa v daných súvislostiach zaregistrovali a ktorých zmluvy obsahovali neprijateľné obchodné podmienky. Podľa Antoňáka je však ešte potrebné žiadať náhradu škody za všetkých spoločne a vytvoriť na to správnu právnu formu.

** „Je to rozhodnutie súdu prvého stupňa, po dohode s klientom zrejme dôjde k odvolaniu, to sú sporové veci,“** uviedol právny zástupca žalovaného Jozef Švarc. Toto rozhodnutie nepovažuje za prehru a viac-menej ho očakával.** „Rozsudok nie je právoplatný, využijeme opravný prostriedok,“** do­dal.

** „Môžeme predpokladať, že odvolací súd rozhodne v náš prospech, následne budeme riešiť záležitosti typu neoprávneného obohatenia,“ **uzavrel Antoňák. V spomínanej kauze je poškodených niekoľko spotrebiteľov, ktorí sa zaregistrovali na predmetnom internetovom portáli. Následne im prišli faktúry, na základe ktorých mali uhradiť 60 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM