Monika Vengrínová Rôzne

Onkologická kvapka krvi: Pomôžte deťom s rakovinou

Či už ste pravidelným darcom krvi alebo len uvažujete, že niekomu takýmto spôsobom pomôžete, teraz máte jedinečnú príležitosť urobiť skutočne veľký dobrý skutok a pomôcť detskej onkológii a všetkým chorým deťom.

Ilustračný obrázok k článku Onkologická kvapka krvi: Pomôžte deťom s rakovinou
Zdroj: Webnoviny.sk

Onkologická kvapka krvi sa bude konať počas celého júna v Národnej transfúznej stanici (NTS) v Poprade a všetky odbery, ktoré sa počas tohto mesiaca urobia, budú venované onkologickým deťom v Bratislave a v Košiciach. Krv môžete darovať od 7:00 do 14:00, pričom každý utorok sú ordinačné hodiny predĺžené do 17:00.

„V júni ide o tradičnú kvapku krvi, aby sme zabezpečili pre vážne chorých dostatok krvi aj počas leta, a zároveň sa usilujeme motivovať darcov, aby prišli ešte pred dovolenkami,“ uviedol vedúci lekár popradského pracoviska Pavel Repovský s tým, že počas mesiaca majú naplánovaných aj viacero mobilných odberov krvi na základných i stredných školách, na mestských úradoch v regióne, ale napr. aj v policajnom zbore v Poprade.

Pod Tatrami je podľa Repovského dosť slušný záujem darovať krv a majú tu množstvo stálych darcov, ktorí chodia pravidelne. „Vieme našich darcov zaktivizovať, keďže sa usilujeme propagovať a pripomínať, že darovanie krvi je veľmi dôležité. Zároveň sa im niekedy aj pripomíname a voláme ich, že potrebujeme práve tú ich krvnú skupinu, vedieme si databázu pravidelných darcov,“ zdôraznil Repovský. Negatívne krvné skupiny sú menej zastúpené v ľudskej populácii, takže aj darcov týchto skupín je podľa neho pomenej.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM