Rôzne

Oprava cesty na hlavnom ťahu z Popradu do Tatier: Vodiči i cyklisti musia počítať s obmedzeniami

V týchto dňoch sa začalo s opravou cesty na hlavnom ťahu z Popradu smerom do Vysokých Tatier. Vodiči a najmä návštevníci Tatier sa preto musia pripraviť na určité obmedzenia.

Ilustračný obrázok k článku Oprava cesty na hlavnom ťahu z Popradu do Tatier: Vodiči i cyklisti musia počítať s obmedzeniami
5
Galéria
Zdroj: TASR

Projekt za 2,8 milióna eur by mal zhotoviteľ zrealizovať za osem mesiacov. Cestu nebude počas hlavnej turistickej sezóny nutné uzatvárať, rýchlosť je však nateraz znížená na 30 kilometrov za hodinu. Informoval o tom predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

„Ide o dlho očakávanú investíciu do možno najfrekventova­nejšej cesty Prešovského kraja. Chceli sme začať už na jar, ale zdržala nás kontrola verejného obstarávania. Verím, že tie najzložitejšie časti rekonštrukcie stihne zhotoviteľ zrealizovať do konca jesene tohto roka,“ uviedol Majerský s tým, že ide o rekonštrukciu 5,5 kilometra dlhého úseku z Popradu do Starého Smokovca. Projekt je z 95 percent financovaný z eurofondov, zvyšok dopláca krajská samospráva.

Cestná komunikácia v tomto úseku je zvlnená, podmočená a v mnohých častiach došlo aj k narušeniu povrchovej vrstvy asfaltu. Momentálne je komunikácia rozdelená na tri jazdné pruhy, v jednom pracujú cestári a ďalšie dva sú pre ostatných vodičov. Tento úsek využíva aj množstvo cyklistov, tých predseda kraja vyzval na opatrnosť, prípadne by mali podľa neho zvážiť iné trasy z podtatranských obcí smerom do centra Tatier. Ďalšie spojky k Ceste Slobody, napríklad z Gerlachova, Veľkej Lomnice, Tatranskej Štrby alebo Novej Lesnej, môžu využívať aj vodiči.

Riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth konkretizoval, že rekonštrukcia pozostáva z piatich stavebných objektov. „Ide o kompletnú modernizáciu vozovky, odvodňovacieho systému cesty, takže sa komunikácia odfrézuje a zosilní. Pod kryciu podložnú vrstvu sa položí výstužná oceľová sieť, ktorá bude zaliata emulzným mikrokobercom, a následne sa položí asfaltová vrstva,“ konkretizoval s tým, že cesta sa po rekonštrukcii už nebude vlniť a bude stabilnejšia.

Stavbári budú pracovať aj počas víkendov, keď je najväčší nápor turistov, práce však budú prispôsobovať aktuálnej dopravnej situácii. „Musíme to do zimy stihnúť, ale nie je to pre nás nič nové, rátame aj s možnými komplikáciami, keďže je to živá stavba a musíme sa tomu prispôsobiť,“ ubezpečil riaditeľ spoločnosti Strabag pre oblasť východ Peter Šulek. Dodal, že na cestu uložia modifikovaný asfalt, ktorý znáša vyššie teploty, v lete sa tak neprehrieva, netvoria sa koľaje a v zime zas nie je krehký.

„Máme naplánovanú aj veľkú rekonštrukciu Cesty Slobody, hlavnej tepny vo Vysokých Tatrách, a tiež trás, ktoré sa na ňu napájajú z jednotlivých podtatranských obcí. Niektoré už prechádzajú obnovou, napríklad z Novej Lesnej, ďalšie by sme chceli stihnúť ešte počas stavebnej sezóny, ostatné sú plánované na budúci rok,“ dodal na záver predseda PSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM