Martin Károly Samospráva

Otvoria sa v Poprade školy do Vianoc? Radnica s jasným stanoviskom

Školy majú možnosť obnoviť prezenčnú formu vyučovania, má to však niekoľko podmienok. Ako to bude na druhom stupni popradských základných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta?

Ilustračný obrázok k článku Otvoria sa v Poprade školy do Vianoc? Radnica s jasným stanoviskom
Zdroj: TASR/František Iván

Žiaci druhého stupňa základných škôl v pôsobnosti mesta Poprad sa budú naďalej vzdelávať dištančným spôsobom. Dnes24 o tom informovala Jarmila Hlaváčová, hovorkyňa mesta Poprad.

Najprv bol prieskum

Mesto Poprad ako zriaďovateľ základných škôl si uvedomuje dôležitosť návratu žiakov 2. stupňa do škôl na prezenčné vyučovanie. Aj preto sa z vlastnej iniciatívy rozhodlo požiadať riaditeľov škôl, aby urobili prieskum medzi zákonnými zástupcami žiakov 2.stupňa s otázkou, či sú za návrat detí do školy a či sú ochotní podrobiť sa testovaniu (žiak + 1 zákonný zástupca),“ informuje hovorkyňa mesta o aktuálnej téme.

Podľa radnice sa však do prieskumu zapojilo len 44,13% zákonných zástupcov žiakov 2. stupňa, z nich boli všetci jednoznačne za návrat detí do škôl, ale len 29,87% súhlasilo s testovaním.

Riaditelia škôl by pri takomto nízkom počte nedokázali zabezpečiť aj prezenčné, aj dištančné vzdelávanie, žiaci by sa museli nutne spájať z rozličných tried či ročníkov, čo by výchovno-vzdelávací proces výrazne zhoršilo. Po online porade s riaditeľmi škôl preto navrhli do Vianoc ponechať dištančnú formu vzdelávania,“ dopĺňa.

Nie sme v tom sami

Rovnaký názor a stanovisko prijala aj Únia miest Slovenska, ktorej členom je aj Mesto Poprad – plošné testovanie v školách je pre väčšinu miest neprijateľné a nepredstaviteľné.

Primátori miest žiadajú vládu, aby prijala také opatrenia, ktoré umožnia návrat žiakov do škôl v januári aj bez nutnosti testovania. Zástupcovia miest nesúhlasia s tým, aby museli žiaci, zamestnanci a zákonní zástupcovia podstupovať testovanie a žiadajú od vlády a ministerstva prijať jednoznačné pravidlá a podmienky,“ dopĺňa Hlaváčová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM