Monika Vengrínová Rôzne

Parádny recept skúseného hubára z Popradu: Po guľáši s hubami si budete olizovať prsty

Sezóna varenia guľášov na prírodnom ohni sa pomaly, ale isto rozbieha. Majstri varešky predvádzajú svoje umenie pred rodinou, či priateľmi a každý si myslí, že práve ten jeho guľáš je ten najlepší. Receptov je množstvo, čo tak ale vyskúšať trochu netradičný – hubový?

Ilustračný obrázok k článku Parádny recept skúseného hubára z Popradu: Po guľáši s hubami si budete olizovať prsty
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Mäsko, zemiaky, zelenina, koreniny… Ani v prípade guľášu s hubami sa nič nemení. Klasika je klasika. V tomto prípade sa však okrem tradičných surovín pridajú i huby. „Hovorí sa, že huby sú mäsom lesa, preto si myslím, že k hovädzine sú kompatibilné,“ vysvetlil Andrej Akurátny, predseda Podtatranského mykologického klu­bu.

Tie, ktoré sa do guľášu najlepšie hodia, sú podľa neho, suchohríb hnedý, či ešte lepšie hríb zrnitohlúbikovitý, čiže modrák alebo hríb siný, tzv. siniak. „Sú to huby, ktoré intenzívne modrejú na reze, ale netreba sa toho báť. To je ich vlastnosť, podľa toho sa poznajú,“ ozrejmil Akurátny s tým, že je ale potrebné dobre ich uvariť. Nakoľko sa však guľáš varí niekoľko hodín, táto podmienka je v tomto prípade splnená.

Ako teda na to? „Pokiaľ sú huby sušené, je dobré nechať ich tak pol hodiny pred vhodením do guľášu močiť vo vode. Ak sú čerstvé, tak samozrejme netreba, vody majú dosť. No a keď je guľáš, teda aj mäso, my dávame hovädzie, napoly uvarený, a už sú v ňom aj zemiaky, môžu sa pridať huby,“ prezradil recept na fajný hubový guľáš skúsený hubár.

Upozorňuje však na to, že húb je potrebné dať len toľko, aby neprerazili chuť mäsa. Koľko a akých korenín do guľášu pridať, neprezradil. Na korenie, s ktorým by sa huby neznášali, si spomenúť nevie. „Záleží to od chuti a vkusu toho, kto tie rôzne chute kombinuje,“ uzavrel Akurátny.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM