Monika Vengrínová Rôzne

Parkovací dom na Juhu nebude. Ľudia z bytoviek sú proti...

Parkovací dom, ktorý mal vyriešiť zložitú situáciu s parkovaním na sídlisku JUH, sa nakoniec stavať nebude. Rozhodli tak obyvatelia piatich bytových domov, ktorých sa výstavba mala týkať. Vo vnútrobloku sa preto bude parkovať tak, ako doteraz.

Ilustračný obrázok k článku Parkovací dom na Juhu nebude. Ľudia z bytoviek sú proti...
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Myšlienka výstavby parkovacieho domu vo vnútrobloku bytových domov SÁZAVA, ODRA, OSLAVA, RYSY a SVITAVA vznikla ako reakcia popradskej samosprávy na problémy so statickou dopravou. Keďže tvorba nových parkovacích miest je v tejto lokalite limitovaná dispozičnými možnosťami, mesto sa rozhodlo ich nedostatok, ktorý vzniká nárastom počtu motorových vozidiel, vyriešiť práve výstavbou parkovacieho domu.

Pre toto územie je vo schválenom územnom pláne sídelného útvaru určené využitie pre plochu statickej dopravy, a to viacúrovňové, hromadné odstavné a parkovacie garáže. V uvedenom území bolo preto možné uvažovať o výstavbe parkovacieho domu s maximálne tromi až štyrmi nadzemnými a minimálne jedným podzemným podlažím, pri maximálnom možnom rešpektovaní existujúcich verejných parkovacích miest v danom území.

Anketa skončila v prospech parkovacích domov

„Keďže v danej lokalite by výstavbou bola dotknutá verejná zeleň a čiastočne i jestvujúce parkovacie plochy, rozhodla sa samospráva osloviť samotných obyvateľov, aby sa k navrhovanému riešeniu vyjadrili ešte pred tým, ako sa začne kresliť projekt. Predsedovia dotknutých bytových spoločenstiev preto usporiadali schôdze, na ktorých tento návrh prerokovali a vyjadrili svoj principiálny názor. Mesto Poprad v stanovenom termíne obdržalo stanoviská od obyvateľov všetkých piatich oslovených bytových domov. Zápisnice z domových schôdzí s výsledkami hlasovania konštatovali záporné stanovisko obyvateľov k výstavbe parkovacieho domu,“ vysvetlila vedúca odboru výstavby na mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková.

K systémovému riešeniu problémov so statickou dopravou v Poprade prostredníctvom parkovacích domov sa mali možnosť vyjadriť aj návštevníci mestskej webovej stránky. Na ankete sa zúčastnilo 625 hlasujúcich, z ktorých 56 % s výstavbou parkovacích domov súhlasilo a 44% bolo proti.

Parkovací dom na Juhu nebude
5
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM