Pavol Hrabovský Správy

Partia popradských študentov sa dala dokopy: Klobúk dole, takto pomáhajú seniorom

Vyspovedali sme študentskú iniciatívu z Popradu, ktorá pomáhala tým najzraniteľnejším v čase koronavírusovej krízy - a to úplne zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Partia popradských študentov sa dala dokopy: Klobúk dole, takto pomáhajú seniorom
9
Galéria
Zdroj: Poďme si pomáhať!

Popradská študentská iniciatíva – Poďme si pomáhať, vytvorila v našom meste nové možnosti na ochranu seniorov a ľudí, ktorí sú najzraniteľnejší v boji proti koronavírusu. 21 dobrovoľníkov nakupuje a pomáha nielen seniorom, ale aj dodáva obedy sociálne slabším rodinám.

Odvážny nápad

Túžba pomôcť bola hlavnou motiváciou bratov z Popradu, ktorí založili miestnu iniciatívu: „S bratom nám napadla taká myšlienka. Momentálne máme školy menej a upravený študijný harmonogram. Rozmýšľali sme, čo by sa mohlo spraviť, alebo ako využiť tento čas. V tom čase nebola žiadna takáto pomoc v našom meste, čiže myšlienka vznikla od večera do rána,“ hovorí Timotej Mucha, jeden zo zakladateľov iniciatívy.

Podporu našli predovšetkým u svojich rovesníkov, študentov, ktorí im pomohli s celkovou realizáciou projektu: „Pridal sa k nám študent informatiky Samuel Pitoňák, s ktorým sme vytvorili stránku. Rozpoznávacie odznaky nám taktiež vyrobil kamarát, spolu s nálepkami na auto, “ tvrdí Mucha a dodáva, že pomoc v hocijakej forme výrazne pomohla: „Podporilo nás veľa ľudí, niektorí dokonca poskytli aj finančnú pomoc na pokrytie našich nákladov, medzi ktoré patrí hlavne benzín a mobilný kredit.“

Boli sme pripravení to robiť aj traja, no tým pádom, že sa prihlásilo toľko ľudí sa to krásne rozložilo. Teraz, momentálne, v Poprade pôsobí 14 aktívnych dobrovoľníkov a ďalších 7 je v zálohe.“

Výzva prijatá

Názov samotnej iniciatívy je rovnako aj výzvou, ktorú ľudia prijali. Svedčí o tom aj fakt, že iniciatíva prekročila hranice mesta Poprad: „ Posunulo sa to aj do ďalších miest a to: Piešťany, Humenné a Kysucké nové mesto. Buď sme sa my ozvali mladým ľudom, študentom, alebo sa ozvali oni nám, žeby tiež chceli takýto projekt vo svojom meste. Zabezpečili sme im všetko to, čo sme mali k dispozícií my – kontakt na stránku, grafiku a ochranné pomôcky.“

Celkovo v skupine nájdeme 21 aktívnych dobrovoľníkov, v Poprade 14, ktorí za celé obdobie pomoci v Poprade nakúpili seniorom viac ako 80-krát.

Nákupy ale nie sú jedinou dobročinnou aktivitou, ktorú skupina vykonáva. Úľavy v rámci krízových opatrení vytvorili priestor pre nový druh pomoci. V spolupráci s firmou a miestnym podnikom, rozvážajú obedy sociálne slabším rodinám: „Ako sa situácia zlepšovala a volaní bolo menej, oslovila nás jedna firma a miestny podnik, či by sme sa nespojili pre ďalšiu aktivitu, ktorá je zameraná na sociálne slabších. Spolu spozorujú 60 obedov denne po dobu 6 týždňov. My ako dobrovoľníci, cez našu iniciatívu, tieto obedy už tretí týždeň roznášame a tri ďalšie ešte budeme.“

Odhodlaní pokračovať

Pri otázke ohľadom pokračovania iniciatívy majú zakladatelia jasno – a to pokračovať naďalej v dobročinných aktivitách: „Ďalšia cesta projektu bude plánovanie a organizácia rôznych športových turnajov. Sme mladí ľudia a máme k športu blízko. Chceli by sme to spraviť tak, že cez sponzorov pokryjeme náklady a celá vyzbieraná suma zo štartovného, pôjde sociálne slabším rodinám, niekomu na operáciu alebo na drahšiu liečbu,“ vraví Mucha.

Iniciatíva plánuje svoje pôsobenie pokračovať aj počas štvrtej fázy uvoľňovania opatrení, konkrétne do konca mája. Roznáška obedov naďalej pretrváva a bude pokračovať nasledujúce tri týždne.

Iniciatíva Poďme si pomáhať je k dispozícií od pondelka do piatku, v čase od 9:00 do 15:00. Všetky potrebné informácie nájdete na ich webovej stránke www.podmesipomahat.sk, rovnako ako aj na ich Facebooku.

Ako vyzerá snaha popradských dobrovoľníkov si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Študentská iniciatíva z Popradu pomáha ľuďom v čase krízy
9
Galéria
Zdroj: Poďme si pomáhať!
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM