Monika Vengrínová Šport

Peter Gurčík: Veríme, že vychováme budúcich olympionikov

Už po 18. krát sa v našom meste uskutočnil Pohár olympijských nádejí miest Euroregiónu Tatry. A i napriek tomu, že plavecká disciplína bola na tejto športovej olympiáde detí a mládeže Popradu zaradená len druhý rok, zúčastnilo sa jej viac ako 250 mladých plavcov zo Slovenska, Poľska, i z Anglicka.

Ilustračný obrázok k článku Peter Gurčík: Veríme, že vychováme budúcich olympionikov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Olympiáda je aj o združovaní národov

Deväť až šestnásťročné žiačky a žiaci si zmerali svoje sily v kategóriách voľný spôsob, prsia, motýlik a znak. To všetko v rámci rozvíjania olympijskej myšlienky.

„Olympiáda je o združovaní národov, o výmene myšlienok a o pozdvihovaní súťaže a ducha. Tak i my v Aquacity pokračujeme v olympiádách, aby sa zblížili národy. A v budúcom roku to chceme ešte väčšie – minimálne päť – šesť európskych štátov. Aby okrem športu, každý kto príde mohol obdivovať krásy Slovenska a neskôr sem napr. jazdiť ako turista s deťmi. Ten duch je tu teda mnohonásobný. Chceme dať na mapu mesto Poprad, Tatry, Slovensko. A zároveň podporovať mladú generáciu, aby v zdravom tele bol zdravý duch,“ predstavuje myšlienku zapojenia do popradskej olympiády ďalšie štáty majiteľ Aquacity Poprad Jan Telenský.

Na pretekoch i Angličania

Celkovo sa plaveckých pretekov zúčastnilo viac ako 250 žiakov a žiačok z deviatich slovenských klubov z Popradu, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Liptovského Mikuláša, Dolného Kubína, Rimavskej Soboty, Svitu a z Ružomberka, z dvoch klubov z Poľska, konkrétne z Katovíc a Zakopaného a nechýbali ani mimoriadni hostia z Harpenden Swimming Club z Anglicka.

„Sme veľmi radi, že pán Telenský sem dotiahol prvý zahraničný klub z Anglicka. A vlastne som veľmi zvedavý ako dopadnú, pretože majú veľmi dobré výsledky v propozíciách,“ premýšľa Peter Gurčík, prezident Klubu plávania Aquacity Poprad.

Plavecké preteky boli v minulosti spájané so školskými športovými súťažami, avšak pred dvoma rokmi ministerstvo školstva plávanie ako školský šport vyradilo. Mesto a Aquacity chcelo ale tento olympijský šport naďalej podporovať, preto ho z iniciatívy veľvyslankyne Veľkej Británie a Severného Írska spojilo s Pohárom olympijských nádejí.

„Chceli sme tak podporiť olympijskú myšlienku nielen preto, že sa blížili Olympijské hry v Londýne, ale najmä preto, že túto myšlienku považujeme za tak silnú, že ju treba rozvíjať permanentne. Veríme preto, že olympijská myšlienka ostane v srdciach týchto detí aj do budúcnosti,“ predstavuje najväčší cieľ týchto pretekov a ich organizátorov viceprezident Klubu plávania Aquacity Poprad Jozef Pavlík.

Z popradských detí môžu byť olympionici

Celá olympiáda mesta Popradu má dve časti – zimnú a letnú. Plávanie otvára jej zimnú časť. Ďalšie disciplíny ako napr. slalom, či beh na lyžiach sú naplánované na február.

„Už začala i žiacka liga, tak deti i mládež zarezávajú na školách v školských športoch naplno. Držíme im palce a veríme, že dnešné podujatie im dodá entuziazmus. A nielen im, ale i učiteľom, ktorých považujem za najhlavnejší faktor toho, aká zdravá a športujúca bude naša mládež,“ pokračuje Pavlík. A Gurčík dodáva: „Chceme deti motivovať k čo najlepším výsledkom. Veríme, že vychováme budúcich reprezentantov a majstrov Slovenska a možno aj olympionikov, ako tomu bolo v Poprade v minulosti“.

Poradie družstiev v súťaží o Pohár olympijských nádejí EUT v plávaní Poprad 30.10.2012:

  1. Poprad
  2. Harpenden
  3. Rzeszow
  4. Ružomberok
  5. Rimavská Sobota
  6. Svit
  7. Zakopane „A“
  8. Spišská Nová Ves
  9. Liptovský Mikuláš
  10. Dolný Kubín
  11. Zakopane „B“

Poradie škôl na Športovej olympiáde detí a mládeže mesta Poprad v plávaní 30.10.2012:

  1. ZŠ Spišská Sobota
  2. ZŠ Francisciho
  3. ZŠ Dostojevského
  4. ZŠ Letná
  5. 8r GPDT
  6. ZŠ Tajovského
  7. ZŠ Jarná
  8. ZŠ Veľká
  9. ZŠ Komenského
  10. 8r GPUK
  11. ZŠ Mládeže

Viac fotografií nájdete TU!

Peter Gurčík: Veríme, že vychováme budúcich olympionikov
30
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM