Monika Vengrínová Rôzne

Petícia Vikartovčanov zrejme zabrala. VÚC obci prisľúbilo novú cestu

Zdá sa, že obyvatelia Vikartoviec sa konečne dočkajú. Po dlhotrvajúcom probléme s miestnou komunikáciou a následnom spísaní petície podanej na VÚC, by na jeseň mali jazdiť už po novej ceste.

Ilustračný obrázok k článku Petícia Vikartovčanov zrejme zabrala. VÚC obci prisľúbilo novú cestu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Ide o úsek zhruba jedného kilometra, a to od kaplnky, čiže začiatku Vikartoviec zhruba do polovice dediny, po obchodný dom Jednota. Táto cesta je už nekonečne lepená. My tam už vlastne ani nemáme čo lepiť, je to jedna záplata na druhej. Je nevyhnutné položiť tu nový koberec. Veď k nám už odmietajú chodiť i pekári a iné zásobovacie vozidlá. Radšej si to niekoľko kilometrov obídu,“ sťažuje sa starosta obce Vladimír Šavel.

Šesť centimetrový koberec nestačí, katastrofálna je i údržba

Starosta sa domnieva, že príčinou neustáleho poškodzovania sa cesty je i kvalita použitého materiálu. Kým stupňov asfaltu je šesť, na vikartovskú cestu sa podľa jeho názoru použil maximálne druhý, tretí stupeň. Komunikácii nepridali ani mnohé kalamity, ktoré v posledných rokoch túto oblasť postihli. Množstvo popadaných stromov bolo potrebné vyvážať z lesov a desiatky ton vážiace nákladné autá s prívesmi dielo skazy dokonali. Predpísaný šesť centimetrový koberec na cestu tretej triedy tak jednoducho na takúto záťaž nestačí.

Druhým problémom je údržba ciest. „Údržba je katastrofálna. Nestarajú sa o priekopy, ani o odtoky vody, ktorá podmýva koreň cesty a tým pádom ju rýchlo ničí. Napríklad cesta medzi Vikartovcami a Kravanmi bola položená len pred štyrmi rokmi a dnes má diery už aj ona. Takže chyba niekde je,“ uvažuje Šavel, ktorý si uvedomuje, že peňazí nazvyš niet a prednosť majú cesty prvej triedy a diaľnice, v obciach však podľa jeho slov, takisto žijú ľudia

Nový koberec by mali položiť na jeseň

Po mnohých neúspešných pokusoch získať novú cestu, sa tak Vikartovčania rozhodli ísť cestou protestu. Spísali petíciu, pod ktorú sa podpísalo 594 obyvateľov a odovzdali ju Prešovskému samosprávnemu kraju. V prípade neúspechu boli odhodlaní pred VÚC i stanovať a hladovať.

K takému radikálnemu kroku však našťastie dôjsť nemuselo. Vikartovce navštívila komisia z VÚC, konkrétne z odboru kontroly, z odboru dopravy i zo správy ciest, ktorá po zhodnotení situácie, prisľúbila obci vyčlenenie finančných prostriedkov na nový koberec v žiadanom úseku cesty. „K realizácii by malo dôjsť v priebehu jesene, ak nedôjde k výnimočnej situácii, ako záplavy a pod. Ja už ale v tomto štáte verím len tomu, čo bolo, nie, čo bude,“ hodnotí realisticky starosta Vikartoviec.

Petícia Vikartovčanov zrejme zabrala. VÚC im prisľúbilo novú cestu
24
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM