Monika Gécziová Rôzne

Pietna spomienka: Do ulíc vyšli aj Kežmarčania a Popradčania, FOTO

Rok po smrti novinára a jeho snúbenice si po celom Slovensku i v zahraničí uctili tisícky ľudí spomienku na nich. Do ulíc vyšli aj v Poprade a Kežmarku.

Ilustračný obrázok k článku Pietna spomienka: Do ulíc vyšli aj Kežmarčania a Popradčania, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Noviny Poprad

Tak ako v mnohých ďalších slovenských a zahraničných mestách, i v Poprade a v Kežmarku si ľudia 21. februára pripomenuli smutné výročie smrti zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pietne zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko sa v Kežmarku na Hlavnom námestí konalo o 17:00 hodine, v Poprade sa zhruba tri stovky ľudí stretli pri pamätníku Jozefa Bonka na Námestí sv. Egídia o 19:00 hodine.

„Pripomíname si toto smutné výročie vraždy Jána a Martiny. Výročie odkrývania chýb a zlyhaní v našej krajine,“ povedal organizátor oboch stretnutí Adam Brodanský.

V Kežmarku pred zhromaždením zazneli zvony za Jána a Martinu a prítomní si spomenuli aj na mŕtveho farmára Vladimíra Rybára, obeť nehody v Polomke, ku ktorej došlo presne pred desiatimi rokmi. Hudobne celú spomienku doprevádzal Michal Seman.

Popradskej pietnej spomienky sa zúčastnilo približne 300 Popradčanov a obyvateľov blízkeho okolia. Po ich privítaní organizátormi iniciatívy Za slušné Slovensko, predniesol reč maturant a bojovník proti fašizmu Ján Vojtaššák zo Spišskej Belej. Priestor na vyjadrenie dostalo i publikum.

„Asi pätnásť ľudí sa prihlásilo o krátke slovo, aby sa mohli vyjadriť k udalostiam posledného roka. Zazneli spomienky, sťažnosti, ale najmä výzvy a nádeje na zlepšenie situácie v spoločnosti,“ uviedol Brodanský.

Samotní organizátori, v oboch mestách, po prečítaní listu od Zlatice Kušnírovej, mamy zavraždenej Martinky, vyzvali ľudí k občianskej aktívnosti a vnímavosti a k účasti na voľbách, a to aj mimo trvalého bydliska. Na záver, pomocou jednoduchého ručného lisu, predviedli výrobu odznakov Za slušné Slovensko. Svoju autorskú báseň napísanú k tejto príležitosti predniesol Vladislav Vaľko.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM