Peter Handzuš Správy

Prekvapenie v rómskej osade: Expertom WHO na TBC zahrali Lomnické Čháve

Vo Vyšných Hágoch otvorili nové Kolaboratívne centrum Svetovej zdravotníckej organizácie. Experti na TBC si potom so záujmom pozerli osadu vo Veľkej Lomnici.

Zdroj: Dnes24.sk

V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch sa budú venovať práci so zraniteľnými skupinami obyvateľstva v boji s tuberkulózou (TBC) a hlavne školeniu pracovníkov osvety zdravia. Ide o prvé takéto školiace stredisko na svete a uviedli ho do prevádzky vo štvrtok 21.2.2019. Na tlačovej konferencii to uviedla regionálna riaditeľka WHO pre európsky región Zsuzsanna Jakab s tým, že centrum nebude určené len pre potreby Slovenska, ale pre celý stredoeurópsky región.

„Slovensko a konkrétne tento ústav je príkladom pre ostatné krajiny, ako bojovať s TBC, a vzorom v starostlivosti o marginalizované skupiny obyvateľstva. Práve preto sme sa rozhodli takéto centrum otvoriť práve tu,“ zdôvodnila výber lokality Jakab. Zdôraznila tiež, že rómski asistenti osvety zdravia na Slovensku sú modelovým projektom a vzorom aj pre iné európske štáty.

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Jaroslav Ridoško skonštatoval, že otvorenie centra je veľkým úspechom slovenskej medicíny. „Sme v tomto naozaj dobrí, máme veľmi dobré výsledky v boji s tuberkulózou a dobrú starostlivosť o marginalizované skupiny obyvateľstva. Je to určite česť, že sme sa stali centrom vzdelávania aj pre ostatné krajiny,“ zdôraznil.

Experti WHO v rómskej osade
43
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Expert WHO pre TBC Ivan Solovič dodal, že každá európska krajina musí riešiť podobné problémy v oblasti zdravotných problémov marginalizovaných komunít. „Cieľom kolaboratívneho centra bude edukovať odborníkov, ale aj laickú verejnosť so záujmom o prácu s marginalizovanými skupinami obyvateľstva,“ uviedol Solovič a dodal, že víziou je realizovať opatrenia a programy, ktoré budú mať zásadný vplyv na znižovanie rozdielov v zdraví.

Národný ústav vo Vyšných Hágoch už niekoľko rokov školí slovenských rómskych asistentov osvety zdravia, teraz svoju činnosť rozšíri aj do iných krajín. „Už teraz máme záujem z Českej republiky a Maďarska, že by sa ich koordinátori zúčastnili na edukačnom kurze, aby sa na základe našich modelových situácií niečo naučili a zároveň si pripravili svoje postupy, zohľadňujúc potreby svojej krajiny,“ ozrejmil Solovič. Dodal, že cieľom projektu je zároveň šíriť osvetu o tejto chorobe, pretože sa vo všeobecnosti o nej veľmi málo vie, nielen v sociálne slabších komunitách, ale aj v majoritnej spoločnosti.

Po oficiálnej časti v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie sa skupina odborníkov WHO na tuberkulózu presunula do Veľkej Lomnice. V miestnom zdravotnom stredisku im praktický lekár Peter Marko vysvetlil, ako funguje jeho prax v spolupráci s rómskymi asistentami osvety zdravia. Spoločne potom odišli na prehliadku osady, kde v miestnom komunitnom centre pre odborníkov WHO pripravila milé prekvapenie rómska skupina Lomnické Čháve.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM