Peter Handzuš Rôzne

Pietne akcie pri pamätníkoch nebudú, združeniu nedali dotáciu

Pietne akcie Svetového združenia bývalých československých politických väzňov tento rok nebudú. Združenie, ktoré organizovalo spomienkové akcie pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v Kežmarku či Pamätníku obetiam okupácie v Poprade, nedostalo dotác

„Občianskemu združeniu SZČPV nebola na rok 2011 pridelená dotácia z dôvodu nepreukázania splnenia podmienok poskytnutia dotácie podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR,“ povedala TASR Natália Hattalová z komunikačného odboru ministerstva vnútra s tým, že v žiadosti združenia o dotáciu chýbali niektoré potvrdenia.

Tajomník združenia František Bednár to vidí inak. „Keď hľadajú zámienku, nejakú si nájdu,“ povedal. Trvá na to, že všetky doklady, ktoré zákon požaduje, ministerstvu predložili. Napriek tomu, že dotáciu na rok 2011 združenie už získať nemôže, Bednár avizoval, že Národnej rade SR a Generálnej prokuratúre SR doručia sťažnosť na porušenie zákona. „Keby nám napísali na rovinu, ste politicky nekorektní, frflete, kritizujete, tak to berieme,“ netajil svoj názor Bednár.

Združenie podľa neho na Slovensku existuje od roku 2001, má približne 1000 členov. Založené bolo v Švajčiarsku v roku 1988. Posledných päť rokov dostávali dotácie od ministerstva vo výške približne 200.000 korún, vlani to bolo 7000 eur. Peniaze použili na odmeny pre šesť dôchodcov po tisíc korún mesačne, zvyšok na prevádzkové náklady a organizovanie spomienkových slávností. „Tieto pietne akcie sme stopli, budeme to robiť s nákladom päť eur, kúpime kytičku kvetov a koniec,“ povedal Bednár.

Ministerstvo vnútra vyčlenilo na poskytovanie dotácií na rok 2011 viac ako dva milióny eur. Podľa Hatallovej boli žiadateľom schválené dotácie za 1,6 milióna eur. Na ďalšie dva roky sa plánujú vyčleniť na dotácie dva milióny eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM