Monika Vengrínová Rôzne

Písomné maturity v číslach: V Poprade, ako jedinom meste kraja, sa počet maturantov zvýšil

Písomné maturity sa pre drvivú väčšinu študentov dnešným dňom končia. Spolu ich v rámci Prešovského kraja absolvovalo 7672 stredoškolákov, čo je 712 menej ako v minulom školskom roku. Jedine pod Tatrami sa počet maturantov zvýšil. Ako to vyzerá s jednotlivými predmetmi?

Ilustračný obrázok k článku Písomné maturity v číslach: V Poprade, ako jedinom meste kraja, sa počet maturantov zvýšil
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Na území kraja sa nachádza spolu 115 stredných škôl bez ohľadu na zriaďovateľa, na ktorých študuje 36 624 žiakov. Z tohto počtu je 80 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK s celkovým počtom žiakov 28 128.

Písomnú formu internej časti maturitnej skúšky, test a slohovú prácu zo slovenského jazyka a literatúry, absolvovalo 17. marca 7 540 maturantov. V cudzích jazykoch aj v tomto roku suverénne viedla angličtina, z ktorej 18. marca maturovalo 5 933 žiakov. Skúšku z nemeckého jazyka absolvovalo 1 186 študentov. Z ruštiny maturovalo 383 detí. Francúzštinu si ako maturitný predmet vybrali piati a španielčinu štyria žiaci. Vo štvrtok 19. marca sa žiaci potrápia z testami z matematiky. V tomto roku ich absolvuje 1 164 maturantov.

„Špecialitou Prešovského kraja je maturita z ukrajinského jazyka, ktorá v piatok čaká na 11 študentov Spojenej školy Tarasa Ševčenka v Prešove. Je to jediná stredná škola s vyučovacím ukrajinským jazykom na Slovensku,“ informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Najviac maturantov, 2 416, navštevuje školy v krajskom meste Prešov. Poprad je jediné miesto, kde sa počet maturantov zvýšil. V tomto roku maturuje pod Tatrami 1 345 žiakov, čo je o sto viac ako v predchádzajúcom roku, kedy ich u nás k maturitám pristúpilo 1 243. V Humennom evidujú 808 maturantov, v Bardejove 707, vo Vranove nad Topľou 382 maturantov a v Kežmarku 363. Najmenej žiakov, 87,maturuje v Medzilaborciach.

V kraji je tiež 122 maturantov so zdravotným znevýhodnením, ich nárast je v medziročnom porovnaní až 100-percentný (62). „Ide najmä o vývinové poruchy učenia, telesný postih, sluchový, prípadne zrakový postih. Títo žiaci majú upravené podmienky na vykonanie testov z príslušných predmetov, majú možnosť použitia kompenzačných pomôcok alebo úpravu jednotlivých úloh,“ vysvetlila Fitzeková.

Náhradný termín na vykonanie externej časti a písomnej formy internej časti maturít bude závisieť od počtu prihlásených žiakov a predbežne by sa mal konať v termíne od 14. do 17. apríla. Po písomných maturitách čakajú o dva mesiace na žiakov ústne maturitné skúšky. Odporúčané obdobie na ich realizáciu je stanovené od 18. mája do 5. júna. Termín si určí každá škola individuálne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM