Peter Handzuš Rôzne

Platinová svadba alebo viac ako 25 tisíc spoločných dní: Manželia Pisarčíkovci spod Tatier sú spolu 70 rokov

V čase, keď štatistiky uvádzajú, že na Slovensku sa rozvádza takmer každé druhé manželstvo, vyznieva skoro neuveriteľne táto informácia: manželia Elena a Ondrej Pisarčíkovci pochádzajúci zo Spišskej Belej sú spolu už neuveriteľných 70 rokov, čo je viac ako 25 500 dní!

Ilustračný obrázok k článku Platinová svadba alebo viac ako 25 tisíc spoločných dní: Manželia Pisarčíkovci spod Tatier sú spolu 70 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

Brali sa 28. februára 1946. Výročie sobáša, ktoré sa označuje ako platinová alebo požehnaná svadba, si jubilanti pripomenuli v sobotu 27. februára v „kúpeľnej kaplnke“ v Piešťanoch. Tie sa totiž pred tromi desaťročiami stali ich novým domovom. Dnešní deväťdesiatnici začali spolu „randiť“ v ťažkých časoch druhej svetovej vojny. Ani tá však nemohla zabrániť, aby sa ľúbostný cit rozvíjal, až sa napokon skončil sobášom. Ten – ako sa ukázalo – bol iba začiatkom dlhoročného manželského zväzku, ktorý trvá dodnes.

Pisarčíkovci žili až do roku 1980 pod Vysokými Tatrami. Hoci sa na dôchodok presťahovali na západné Slovensko, rodný kraj stále nosia v srdci a napriek vysokému veku aspoň raz do roka navštívia Spišskú Belú a jej okolie. Majú sa kam vracať, pretože v Poprade žijú dve z ich štyroch detí, dvaja starší synovia bývajú v Piešťanoch.

Oslava platinovej svadby bola výnimočná. Pred kaplnkou, kde si Pisarčíkovci obnovili manželské sľuby, čakala svadobčanov živá hudba, ktorá oslávencom pripomenula ich goralský pôvod. K dojemným momentom slávnostnej liturgie patrila aj modlitbička Milana Rúfusa za otcov a mamy v podaní jednej z pravnučiek Dorotky. Ďalšia pravnučka Sára priniesla „platinovým manželom“ pred oltár obrúčky.

Gratulácie nemali konca-kraja. Deti, vnúčatá, pravnúčatá, širšia rodina, priatelia, známi, susedia… Tí všetci prišli vzdať hold láske v podaní manželov Pisarčíkovcov. Ku gratulantom sa symbolicky pridal aj primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak, ktorý bývalým Podtatrancom poslal nádherné ruže.

Čo ešte dostali jubilujúci manželia? Voňavý chlieb špeciálne pre nich upečený a ozdobený. Fotoknihu doplnenú spomienkami detí a vnúčat. Elena a Ondrej veľmi radi hrajú „žolíka“, preto dostali hracie karty s vlastnými fotografiami ☺. Rovnaké fotografie boli aj na kravate „ženícha“, „nevesta“ zas v rukách držala malú kytičku, ktorá jej mala pripomenúť svadobný deň spred 70 rokov. Nesmieme však opomenúť, čo ponúkli oslavujúci manželia hosťom na slávnostnej večeri. Podávali sa zákusky a torty, ktoré upiekla 90-ročná Elena.

Čo dodať na záver? Želanie, aby manželia Pisarčíkovci, ktorí sú stále schopní sami sa postarať o svoju domácnosť, prežili ešte mnoho šťastných spoločných rokov v láske, porozumení a zdraví.

Platinová svadba alebo viac ako 25 tisíc spoločných dní
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM