Peter Handzuš Správy

Po turistovi vo Vysokých Tatrách pátrali tri dni. Našiel ho záchranársky pes

Záchranárom HZS sa turistu podarilo nájsť v bezvedomí a s mnohopočetnými zraneniami hlavy. Informovalo o tom Operačné stredisko HZS.

Ilustračný obrázok k článku Po turistovi vo Vysokých Tatrách pátrali tri dni. Našiel ho záchranársky pes
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Matka poľského turistu sa obrátila na záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) so žiadosťou o pomoc pre jej syna ešte v stredu 7. septembra vo večerných hodinách potom, čo sa Poliak nevrátil domov z túry na Končistú vo Vysokých Tatrách.

Polícii sa nepodarilo lokalizovať ani telefón strateného Poliaka. „Záchranári HZS obvolali všetky chaty v trase možného zostupu turistu. Príslušníci Obvodného oddelenia Policajného zboru Vysoké Tatry prehľadali parkoviská, kde mohol mať nezvestný zaparkované auto. To našli vo štvrtok (8. 9.) vo Vyšných Hágoch,“ uviedli horskí záchranári, čo ich utvrdilo v tom, že Poliak sa nachádza na slovenskej strane Vysokých Tatier. O súčinnosť bola požiadaná ešte v ten deň aj Letka Ministerstva vnútra (MV) SR.

Čítajte aj: Našli všetky obete havárie vrtuľníka: Čierne skrinky putujú na analýzu

Záchranári a psovodi HZS prehľadávali vytypovanú oblasť, no turistu sa im vo štvrtok nepodarilo nájsť. „V neskorých večerných hodinách bola pátracia akcia prerušená. Dnes sa v pátraní pokračovalo. Opäť bol do pátracej akcie nasadený aj vrtuľník Letky MV SR, pomocou ktorého sa prehľadával najmä hrebeň a steny Končistej. Záchranári a psovodi HZS pátrali v oblasti pod stenami,“ povedali horskí záchranári.

Čítajte aj: Joga vo Vysokých Tatrách? Výborný nápad!

Dnes dopoludnia služobný pes Beny priniesol svojmu psovodovi batoh a utekal na miesto, kde ho našiel. „Pod žľabom spadajúcim z hrebeňa Končistej do Batizovskej doliny sa medzi skalami nachádzal hľadaný turista. Bol v bezvedomí a mal viditeľné mnohopočetné poranenia hlavy. Ležal medzi skalami na mieste, kde ho bolo veľmi ťažko spozorovať,“ informovala HZS. K zranenému turistovi smerovali aj ďalší záchranári HZS a o súčinnosť bola požiadaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Popradu. Pacient bol pomocou palubného žeriavu vo vážnom stave transportovaný na heliport v Starom Smokovci a následne do nemocnice v Poprade.

Po turistovi vo Vysokých Tatrách pátrali tri dni. Našiel ho záchranársky pes
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM