Peter Handzuš Kultúra Správy

Počasie sa so ZFS opäť pohralo. Folklóristi si užili horúčavy aj krupobitie

Podtatranské osvetové stredisko v Poprade zorganizovalo v Červenom Kláštore už 43. ročník folklórneho festivalu Zamagurské folklórne slávnosti.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Súbory na Zamagurské folklórne slávnosti chodia veľlmi radi, čo svedčí o tom, že slávnosti majú vysokú úroveň a veľmi dobre vytvorené podmienky, ako pre divákov tak aj pre účinkujúcich. Na festival, ktorý bol v Červenom Kláštore od 14. do 16.6.2019 bolo pozvaných 26 folklórnych súborov so 670 účinkujúcimi. Program bol rôznorodý, aby si v ňom našlo to svoje čo najviac fanúšikov folkoru.

„Snažíme sa v tomto areáli pripraviť čo najlepšie podmienky, aby sa tu ľudia cítili dobre. Aby bol program vyvážený, aby si tu kažný niečo našiel. Som rád že napriek tomu, že žijeme v digitálnej dobe, ľudia dodržiavajú ľudové tradície, chodia na folklórne festivaly a užívajú si ich,“ uviedol Štefan Džurný,starosta obce Červený Kláštor

Počas festivalu prebiehal aj zaujímavý projekt s účinkujúcimi ĽH Lomnické Čháve, ĽH RFS Loli Roklica, RFS Loli Roklica, RFS Deti Kesaj Čháve z Veľkej Lomnice a Kežmarku. „Chceme aj takýmto spôsobom zviditeľnovať rómsku kultúru v Zamagurí,“ povedal o projekte Rómsky temperament pod Troma korunami Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska.

Zamagurské folklórne slávnosti 2019
34
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Nevyspytateľné počasie úradovalo

Tohtoročné 43. ZFS ovplyvnili dva klimatické extrémy. Horúce a slnečné počasie sa striedalo so silným lejakom. „Zatiaľ, čo sobota sa vydarila do poslednej noty a naplánovaného svadobného scenára, piatok aj nedeľa boli poznačené búrkami, blískavicou, ľadovými krúpami a silným vetrom,“ vysvetlila Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

Organizátori museli piatkové večerné vystúpenie skupiny Arzén zrušiť a rovnako zrušili aj polovicu popoludňajšieho programu v nedeľu. Účinkujúcim FS Važec, FS Rozsutec, FS Jánošík a ĽH Bystrianka sa nechcelo napriek nepriazni počasia z javiska, spontánne zrealizovali happening, spievali a mierne tancovali na premoknutých doskách. „Nakoniec riaditeľ festivalu Peter Šuca oficiálne ukončil festival pre nepriazeň počasia, folklóristi zaspievali spoločnú rozlúčkovú, zamávali premočeným divákom, poschovávaným pod neďalekým prístreškom a takto mokro, prehlušujúc spev silný vietor a dážď sa skončili 43. ZFS. Túto silu a nevyspytateľnosť prírody nevieme ovplyvniť, ale veríme a dúfame, že počas nasledujúceho 44. ročníka Zamagurských folklórnych slávností v júni 2020 už budú živly Matky Prírody na nás všetkých pod Troma korunami milosrdnejšie,“ dodala Zuzana Barilová.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM