Monika Gécziová Kultúra

Rekordná návštevnosť festivalu Viva Italia: Tento ročník bol mimoriadne úspešný

Už po siedmykrát zaplnili nielen centrum Popradu Taliani so svojou kultúrou a gastronómiou. V rámci obľúbeného festivalu Viva Italia do nášho mesta zavítala viac ako 60-členná delegácia z regiónu Sardínie. Organizátori i hostia sú s týmto ročníkom veľmi spokojní.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Každoročne sa organizátori talianskeho festivalu Viva Italia snažia do nášho mesta priniesť kultúru a gastronómiu iného talianskeho regiónu. Tentoraz to bola Sardínia, ktorej delegácia zahŕňajúca rôzne inštitúcie, kultúru, umelcov či gastronómiu, mala viac ako 60 členov. „Tento rok sa festival rozrástol, a to nielen počtom návštevníkov, ale i počtom členov delegácie z Talianska, ktorí sa ho zúčastnili. To je pre nás znakom úspechu,“ uviedol organizátor festivalu Fabio Bortolini.

Množstvo návštevníkov tento rok, podľa organizátorov, trhalo rekordy. Ako uviedol viceprimátor mesta Poprad Ondrej Kavka, prispeli k tomu nielen hostia zo Sardínie, ale i počasie. „Po rokoch nám počasie konečne vyšlo a sme veľmi spokojní s návštevnosťou, ktorá odhadom dosiahla približne 25 až 30 tisíc. Okrem toho máme jednoznačné ohlasy, že festival presiahol nielen hranice nášho mesta, ale i regiónu“.

Podľa neho návštevníkov na festival prilákal najmä kultúrny program, o ktorý sa postarali viacerí talianski umelci, ale i žiaci základných škôl s folklórnym vystúpením, a samozrejme výborná talianska gastronómia. „Návštevníkom očividne chutilo všetko, nakoľko stánky boli každý deň vypredané. Podľa mojich informácií však ďaleko pred všetkým ostatným viedlo proseco,“ prezradil s úsmevom Kavka.

„My sme sa snažili do Popradu priniesť všetko, čo súvisí s gastronómiou a kultúrou nášho regiónu i mesta. Myslím, že návštevníci festivalu mali možnosť náš región spoznať dostatočne,“ skonštatoval starosta mesta Monti Emanuele Mutzu, ktorému sa u nás páčila krajina, hory, ľudia i samotný festival. Za jediné mínus označil spojenie medzi ich regiónom a našim mestom: „Verím, že v budúcnosti sa bude hovoriť aj o leteckom spojení Talianska s Popradom“.

O cestovnom ruchu sa zmienil aj organizátor Bortolini, ktorý na záver dodal, že Viva Italia nie je len o tom, že hostíme Talianov, ale aj o tom, že oni o nás rozprávajú a tým nám cestovný ruch pomáhajú vytvárať.

Organizátori sú s Viva Italia 2019 spokojní
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM