Správy Samospráva

Počet obyvateľov Popradu klesá: Radnica tasí zbrane voči nepriaznivému trendu

Najväčšie mesto pod Tatrami má menej ako 50 000 obyvateľov. Ako chce voči tomu bojovať samospráva?

Ilustračný obrázok k článku Počet obyvateľov Popradu klesá: Radnica tasí zbrane voči nepriaznivému trendu
Zdroj: Martin Kvas

Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po sčítaní obyvateľstva z roku 2021, podľa ktorých žije v Poprade 49 855 ľudí, pričom väčšiu časť, 52,24 percenta, tvoria ženy. Prírastok za obdobie minulého roka bol na úrovni 1002 a úbytok 1468.

Rodinné domy v okolí

Hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová uviedla, že samospráva už niekoľko rokov eviduje trend sťahovania sa ľudí z miest na vidiek. „Mesto Poprad nie je v tomto nijako výnimočné, sme prirodzenou súčasťou celosvetového trendu. Mestá sú konfrontované s výzvami, ktoré vystupujú ako prejavy meniacich sa podmienok vplyvom nielen ekonomických a technologických, ale aj sociálnych zmien. Mestá začínajú strácať obyvateľov i v dôsledku rýchleho starnutia populácie a v neposlednom rade, za dobu ostatných dvoch rokov, to má ‚na svedomí‘ aj ochorenie COVID-19,“ zdôvodnila hovorkyňa.

Mnohí ľudia sa podľa nej v obave o svoje zdravie začali báť sociálnych kontaktov, o ktoré na sídliskách v panelákoch nie je núdza. „K tomu výhodné úrokové sadzby spôsobili, že si začali brať hypotéky na rodinné domy a vhodných parciel v okolitých obciach je viac ako dosť.“

Nižší príjem z podielových daní

To, že počet obyvateľov v Poprade klesol pod hranicu 50 000 obyvateľov, so sebou prinesie nižší príjem z podielových daní. Mesto Poprad si je podľa primátora Antona Danka vedomé, že riešenie sa skrýva v celom komplexe zmien a aktivít.

Má preto rozpracovanú koncepciu Poprad = zelené mesto, ktorú postupnými krokmi aj napĺňa v praxi.

Jej podstatou je vytváranie takých podmienok pre život, ktoré ľudí do Popradu prilákajú. Týkajú sa úsporných zmien v energiách pre domácnosti v budúcnosti, väčšieho využívania obnoviteľných zdrojov energií, výsadby zelene, revitalizácie parkov a oddychových zón, budovania detských ihrísk a športovísk, až po výstavbu parkovacích domov, mestskú hromadnú dopravu zadarmo a možnosti kultúrneho vyžitia,“ vymenovala Hlaváčová.

Nové byty pribúdajú

Samozrejmosťou je podľa nej podpora výstavby bytov pre investorov. Po aktualizácii územného plánu sa už v tomto období rozbehla výstavba viac ako 1 000 bytových jednotiek na území mesta. „Dá sa vypočítať, koľko asi pribudne rezidentov. Samotné mesto schválilo tri milióny eur na výstavbu nájomných bytov. Toto všetko nás napĺňa optimizmom, že v už v blízkej budúcnosti počet obyvateľov Popradu opäť narastie,“ uzatvára hovorkyňa.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM