Martin Sýkora Rôzne

Počítali kamzíkov: Tohtoročná jar symbolu Tatier dala poriadna zabrať!

Výsledky tohtoročnej jarnej kamzičej inventúry nepotešili. V porovnaní s vlaňajškom narátali na území Tatranského národného parku menej kamzíkov.

Ilustračný obrázok k článku Počítali kamzíkov: Tohtoročná jar symbolu Tatier dala poriadna zabrať!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Je ich o 100 ročne menej

Zatiaľ čo minulú jar zapísali do sčítacích hárkov na slovenskej i poľskej strane Tatier dokopy 1 042 kamzíkov, tento rok to bolo len 989. Lesníci boli veľmi zvedaví na výsledky sčítania, keďže uplynulá zima dala kamzíkom poriadne zabrať.

„Najväčší úbytok kamzičej zveri bol najmä v južnej časti Vysokých Tatier, kde naši lesníci zaznamenali aj najviac úhynov,“ uviedol zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.

V porovnaní s uplynulými rokmi bol pozorovaný nižší počet novonarodených mláďat. Je však predčasné povedať, či ich je skutočne menej, alebo neboli všetky kamzíčatá v členitom teréne nájdené. Zatiaľ čo na slovenskej strane Tatier narátali 691 kamzíkov, z ktorých bolo 54 mláďat, v poľskej časti národného parku zapísali do sčítacích hárkov 298 jedincov. Z tohto počtu bolo 40 tohtoročných kamzíčat. V porovnaní s vlaňajškom je to pokles o 53 kusov. „Určite sa pod výsledok podpísali aj početné úhyny, ktoré sme zaznamenali v zimných mesiacoch, ale zatiaľ by som to nevidel nejako dramaticky. Zlé by to bolo, ak by sa to opakovalo viac rokov po sebe. Pri súčasnej početnosti a najmä každoročnom prírastku mláďat možno za prirodzený úbytok považovať cez sto kusov kamzíkov ročne,“ konštatuje zoológ.

Kamzíky pod Veľkou Svišťovkou
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Po štyroch rokoch je ich menej

Sčítanie kamzičej zveri organizujú Štátne lesy TANAP-u dvakrát ročne – vždy na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jarné spočítanie je zamerané hlavne na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné mapuje početnosť kamzičej populácie pred zimou. Ostatná kamzičia inventúra bola na území Tatranského národného parku vlani na jeseň. Aj napriek nepriaznivým snehovým i poveternostným podmienkam narátali vtedy na slovenskej strane Tatier 973 kamzíkov, z toho bolo 76 mláďat, celkovo na oboch stranách Tatier zapísali do sčítacích hárkov 1 263 kamzíkov, z toho 94 mláďat. Zatiaľ maximum narátali na jeseň 2014, kedy do sčítacích hárkov zapísali 1 389 jedincov.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Štátne lesy TANAP-u
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM