Peter Handzuš Rôzne

Pocta Majunkemu

Hoci po mnohých jeho stavbách už neostal kameň na kameni, architekt a stavebný podnikateľ Gedeon Majunke zrealizoval pod tatranskými štítmi mnoho diel. V nedeľu 10. apríla uplynulo 90 rokov od jeho úmrtia.

Gedeon Majunke získal objednávky na výstavbu Dolného Smokovca od Kežmarskej banky, ktorá videla osadu ako miesto vhodných investícií po výstavbe košicko-bohumínskej železnice. Využíval na budovách hrázdenú architektúru. Tento štýl sa však nezrodil v jeho ateliéri na námestí v Spišskej Sobote, pretože takáto architektúra bola známa v Európe už od stredoveku. Majunke tento štýl iba implantoval do vysokohorského prostredia.

Podľa jeho projektov boli postavené letoviská, kúpeľné a verejné budovy, hotely, letohrádky, napríklad v Novom Smokovci, Tatranskej Polianke, Dolnom Smokovci, Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci, staničné budovy Tatranskej elektrickej železnice, kostoly v Tatranskej Lomnici a Dolnom Smokovci. Mnohé stavby stoja v podtatranských a spišských mestách a kúpeľoch. Projektoval tatranské a podtatranské kostolíky, reštauroval viaceré spišské kaštiele a navrhoval továrenské a administratívne budovy, obytné domy a vily. Je autorom náhrobných pomníkov na spišských cintorínoch, verejných parkov a kúpeľných záhrad. V kúpeľných a turistických strediskách projektoval stavby v rôznych polohách švajčiarskeho štýlu, v mestskom prostredí sa inšpiroval renesanciou a manierizmom.

Gedeon Majunke sa narodil 10. mája 1854 v Spišskej Sobote. V rodnom meste zastával aj tradičnú funkciu veliteľa dobrovoľného hasičského zboru a usiloval sa o jeho modernizáciu.

Gedeon Majunke upravil na vysokohorské podmienky projekt Jozefa Pfinna, podľa ktorého postavili v Malej Studenej doline v nadmorskej výške 2015 m n.m. Téryho chatu, slávnostne otvorenú v auguste 1899. Robotníci pracujúci na stavbe Téryho chaty dávali Majunkemu do Spišskej Soboty dohovorené znamenia pomocou veľkého zrkadla.

Na podnet pravidelných návštevníkov Dolného Smokovca Majunke navrhol v tejto osade Kostol Božského Spasiteľa. Dobová tlač označila rímskokatolícky kostolík za majstrovské dielo drevenej stavebnej konštrukcie. Zaujímavým priestorovým riešením s vysunutými bočnými loďami nad úrovňou terénu sa stavba zaraďuje k svetovým unikátom.

Mladý Majunke študoval na stavebnej fakulte Vysokej školy technickej vo Viedni ako mimoriadny študent. Pripravoval sa tak na štúdium na viedenskej Akadémii výtvarných umení. Už vtedy sa ukázalo, že nezapadne medzi priemerných či podpriemerných architektov. Ako študent posledného ročníka získal cenu I. triedy – zlatú medailu za súťažný návrh na budovu akadémie vied.

Gedeon Majunke zomrel 10. apríla 1921 v Spišskej Sobote vo veku nedožitých 67 rokov.

Text: TASR

Pocta Majunkemu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM