Martin Sýkora Správy

Podchod opeknel: Kreativita umelcov vytvorila dielo, ktoré sa ľuďom páči

Mesto Poprad spolu výtvarníkmi a dobrovoľníkmi zveľadili podchod spájajúci centrum mesta so sídliskom JUH. Stalo sa tak v rámci projektu Umenie v podchode.

Ilustračný obrázok k článku Podchod opeknel: Kreativita umelcov vytvorila dielo, ktoré sa ľuďom páči
Foto: Martin Sýkora

Dvojica umelcov Samuel Velebný a Viktor Fehér začala spolu s dobrovoľníkmi, ktorí sa na výzvu samosprávy prihlásili, pracovať na príprave diela už v utorok 27.júna.

Dielo vzniklo za 6 dní

Po príprave stien prišlo na rad kreslenie základnej skice celého návrhu. „Poprad ponúka toľko dominánt, že sa s tým dalo ideálne pracovať a rozložiť to na týchto 2×14 metrov,“ uviedol Samuel Velebný. Farebná podoba návrhu využíva viacero odtieňov. „Zvolili sme pastelovejšie farby, škála ružovo-fialových, zelených a sivých farieb, spolu 20 až 30 odtieňov,“ doplnil Viktor Fehér.

„Na realizácii sme pracovali šesť dní, v prvý deň nám asistovali dobrovoľníci, ktorí nám pomohli so základným náterom. Odvtedy sme potom pracovali už vo dvojici,“ objasnil Velebný.

Mladých umelcov potešil aj záujem okoloidúcich. „Verejnosť bola potešená. ľudia nám ďakovali, viacerí aj asistovali s rôznymi jednoduchšími úkonmi. Mnohí však vyslovili obavu, či to vydrží, či to niekto nezničí. Myslím si, že je rozdiel medzi rešpektom voči holej stene, ktorá pôsobí ako lákadlo na posprejovanie a voči niečomu, čo je evidentným umeleckým dielom, ktoré nedáva dôvody na sprejovanie,“ doplnil umelec. „Je tu veľa prvkov typických pre Poprad, má to taký humorný podtext a snáď to každému, kto vojde do tohto podchodu, trošku vylepší náladu,“ uviedla Anna Ondrušeková, riaditeľka Tatranskej galérie a členka poroty, ktorá vyberala z piatich prihlásených návrhov.

Podchod Poprad 07/2017
7
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Novú tvár nedostali iba steny

Samospráva začala s úpravami podchodu už koncom mája, kedy začala odstraňovať zvyšky nápisov a starých plagátov zo stien podchodu. Vymenené boli aj plastové podhľady, staré poškodené držadlá po oboch stranách schodov, nové sú aj nájazdy pre kočiare. Doplnené bolo aj osvetlenie podchodu. V časti s mramorovým obkladom bol zároveň nanesený preventívny antigrafity náter.

S umením vo verejnom priestore chce samospráva pracovať aj v prípade zveľadenia železničného podchodu na Kukučínovej ulici. „Ten podchod je roky problematický, bude si zrejme vyžadovať viac finančných prostriedkov, no sme odhodlaní ísť do toho a som presvedčený, že aj tento projekt bude úspešný,“ uzavrel viceprimátor Igor Wzoš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM