Rôzne

Podtatranské múzeum pokračuje v reštaurovaní vzácnych tlačí: Plánuje vydať publikáciu

Podtatranské múzeum v Poprade pokračuje v reštaurovaní vzácnych tlačí. Po zreštaurovaní všetkých plánuje vydať publikáciu, ktorá ich predstaví verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranské múzeum pokračuje v reštaurovaní vzácnych tlačí: Plánuje vydať publikáciu
Zdroj: TASR

Kurátorka múzea Jana Kušniráková uviedla, že z celkového počtu 30 tlačí vyhlásených za historický knižničný fond ich dohromady zreštaurovali doposiaľ 22.

„Knižnica Podtatranského múzea kontinuálne už od roku 2010 realizuje reštaurovanie tlačí zo 16. a 17. storočia. To, že sa nám ich podarilo zreštaurovať už 22, nám umožnilo prezentovať ich na verejnosti formou prednášok, výstav, článkov či vystúpením na vedeckých konferenciách. Naším zámerom je postupne zreštaurovať všetky tlače zo 16. a 17. storočia vo fonde muzeálnej knižnice, ktoré boli vyhlásené rezortom kultúry za historický knižničný fond,“ ozrejmila Kušniráková.

Reštaurovanie vďaka podpore Fondu na podporu umenia pokračuje a naposledy sa podarilo obnoviť tri tlače, jednu zo 16. storočia a dve ďalšie zo 17. storočia. Ide o významné historické dokumenty a ich stav pred reštaurovaním neumožňoval ich využívanie. Bez odborného zásahu by im hrozilo ďalšie poškodzovanie. „Vypracovanie reštaurátorského zámeru, komplexné reštaurovanie a dokumentáciu zabezpečil Štefan Kocka, člen Komory reštaurátorov SR, vo svojom reštaurátorskom ateliéri v Banskej Bystrici. Na samotnom reštaurovaní pracoval spoločne so svojím tímom. Reštaurátorský zásah vdýchol tlačiam nový život a sú v plnej kráse pripravené slúžiť, či ako študijný materiál, alebo na výstavné a prezentačné účely v rámci podujatí konaných sa v múzeu,“ upozornila Kušniráková.

Po zreštaurovaní všetkých 30 tlačí plánuje Podtatranské múzeum v Poprade vydať publikáciu, ktorá ich kompletne predstaví verejnosti.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Ešte ste ich nevideli? Pozrite si v pripojenej fotogalérii zábery zo slávnostného sprístupnenia štôlne svätá Helena na Kvetnici…

OBRAZOM: V Kvetnici slávnostne sprístupnili štôlňu svätá Helena
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM