Monika Vengrínová Rôzne

Podujatie na svetovej úrovni: Tatranci zvládli univerziádu spolu a srdcom

Najvýznamnejšie podujatie univerzitného športu, ktoré sa na Slovensko vrátilo po šestnástich rokoch, sa definitívne skončilo. Nášmu štátu a jeho regiónom dalo jedinečnú možnosť spropagovať sa vo svete. A Tatranci to zvládli na jednotku s hviezdičkou.

Ilustračný obrázok k článku Podujatie na svetovej úrovni: Tatranci zvládli univerziádu spolu a srdcom
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem nezabudnuteľných športových výkonov mladých športovcov z 31 krajín celého sveta mali návštevníci Štrbského Plesa možnosť zažiť, vidieť, cítiť, počuť či ochutnať i náš tatranský a podtatranský región. Počas celého trvania Svetovej zimnej univerziády totiž prebiehali sprievodné aktivity a bohatý kultúrny program, o ktorý sa postarali mestá a obce – Štrba, Poprad, Veľká Lomnica, Svit, Kežmarok, Liptovská Teplička, Vysoké Tatry a Spišská Belá a miestne organizácie z oblasti kultúry, športu a cestovného ruchu.

Ukážková spolupráca a pozitívne ohlasy

„Spolupráca v regióne bola priateľská, úprimná a srdečná a to cítili skutočne všetci. Ukázalo sa, že keď je to potrebné, región sa vie spojiť a potiahnuť jedným smerom. Vyšlo nám skutočne všetko a ohlasy boli veľmi pozitívne. Urobili sme dobré meno Slovensku i tomuto regiónu,“ pochválil ukážkovú spoluprácu starosta obce Štrba Michal Sýkora. Podľa jeho slov bola najviac oceňovaná srdečnosť návštevníkov i tých, ktorí sa na organizácií podujatia podieľali.

Počet návštevníkov sa podľa Sýkorovho odhadu počas celého trvania univerziády priblížil k päťdesiatim tisícom. Okrem tých individuálnych zo Slovenska i zo zahraničia, Prešovský samosprávny kraj v spolupráci so školami zorganizoval i výlety pre deväťsto žiakov a študentov základných a stredných škôl, aby mali možnosť zažiť jedinečný zážitok športového a medzinárodného podujatia a dozvedieť sa viac o atraktivitách celého regiónu.

Pomoc s nedostatkom snehu, potom so snehovou kalamitou

„Naša osobná vízia a očakávania sa naplnili. Toto podujatie bolo dôkazom toho, že za krátky čas zo seba dokážeme vydať maximum a spoločne v regióne niečim pohnúť. Bola to pre nás veľká skúsenosť i výzva. Návštevníci si z Tatier odniesli naozaj príjemný pocit,“ skonštatoval Štefan Bieľak, predseda Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí a poslanec zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Tatranské a podtatranské samosprávy okrem programu pomohli aj pri riešení krízovej situácie s nedostatkom snehu a potreby predlžovania bežeckých tratí. Cestárom sa podarilo poradiť si i zo snehovou kalamitou. O bezpečnosť sa staralo množstvo policajtov a tak i vďaka nim počas trvania univerziády nedošlo k žiadnym problémom. Na kompletnom zabezpečení tohto svetového športového podujatia sa tiež podieľalo viac ako tristo dobrovoľníkov a pracovníkov tatranských inštitúcií. Celková hodnota príspevku regiónu presiahla viac ako stotisíc eur.

Hlavný prínos univerziády pre región

Hlavný prínos univerziády je najmä z hľadiska budúceho rozvoja cestovného ruchu. „Podarilo sa upraviť bežecké trate tak, aby mohli byť využívané návštevníkmi celého tatranského regiónu aj v budúcnosti. Sú tiež vylepšené, a to zabezpečením osvetlenia a umelého zasnežovania,“ uviedol šéf športovo-technickej komisie Svetovej zimnej univerziády Peter Chudý. Zároveň sa podľa neho podarilo obnoviť skokanský mostík a vytvoriť na ňom také podmienky, ktoré bude možné ponúknuť na tréningové a výcvikové tábory. To tiež prinesie zvýšenie návštevnosti a vyťaženosti ubytovacích kapacít v regióne. Medzinárodná lyžiarska federácia zároveň podľa Chudého po skončení univerziády konštatovala, že Svetový pohár zvládne Štrbské Pleso zorganizovať ako jedno z najlepších svetových lyžiarskych stredísk.

O jeho organizáciu sa bude pravdepodobne uchádzať v roku 2016. „Myslím si, že podľa ohlasov, ktoré sú po univerziáde, máme šancu v regióne opäť privítať svetových športovcov. Všetko je však otázka peňazí," dodal Sýkora.

Tatranský región a ZU 2015
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM