Martin Sýkora Kultúra

Poliaci spoznávajú krásy Slovenského raja a podtatranského regiónu!

V galérii Slovenského diplomatického inštitútu vo Varšave sa 26. októbra 2018 uskutočnila vernisáž výstavy fotografií pod názvom Spišská Nová Ves - brána do Slovenského raja.

Ilustračný obrázok k článku Poliaci spoznávajú krásy Slovenského raja a podtatranského regiónu!
6
Galéria

Výstavu otvoril slovenský diplomat Adrián Kromka, ktorý je riaditeľom tohto inštitútu. Na vernisáži sa zúčastnil aj šéfredaktor poľského turistického časopisu Wasze Podróże Adam Gąsior, pričom tento časopis je predávaný v celom Poľsku a taktiež správca poľskej web stránky Wasza Słowacja, ktorá je zameraná na propagovanie Slovenska v Poľsku a Poliakom približuje slovenské mestá a regióny, hrady a zámky, vodné parky, lyžiarske strediská atď.

Výstavu, ktorá pozostáva z 31 fotografii spoločne so sprievodným textom v poľskom a anglickom jazyku, pripravil Slovenský inštitút vo Varšave v spolupráci s mestom Spišská Nová Ves. Obsahom výstavy je prezentácia kultúrnych, historických a turistických pozoruhodností mesta Spišská Nová Ves a podtatranského regiónu a zobrazenie výnimočnosti Národného parku Slovenský raj. „Tento park ponúka okolo 300 km turistických chodníkov, často vybavených rebríkmi, reťazami a mostami. Nachádza sa tu okolo 350 jaskýň, z ktorých verejnosti prístupná je len Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá je od roku 2000 lokalitou svetového dedičstva UNESCO,“ uviedol Adrián Kromka. Súčasťou je aj prezentácia Spišského hradu a historického mesta Levoča. Samotná výstava je zároveň pozvánkou navštíviť a objavovať Slovensko a tento náš krásny podtatranský región. „Na základe dohody bude Slovenský inštitút vo Varšave v nasledujúcom období prezentovať túto výstavu aj v ďalších poľských mestách, najbližšie nasleduje mesto Bielsko-Biala, kde bude vernisáž výstavy už 12. novembra a bude spojená aj s besedou so slovenským spisovateľom Jánom Púčekom,“ dodal uviedol diplomat Adrián Kromka.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM