Martin Sýkora Iné športy

Poliak Grzegorz Grzyb vyhral tretíkrát Rallye Tatry: Kočí v závese o 0,7 sekundy

Nepatrný rozdiel 0,7 sekundy určil po 101 ostrých kilometroch rýchlostných skúšok víťaza tohto ročníka Rallye Tatry 2017, 3. súťaže seriálu Majstrovstiev Slovenska v rallye.

Ilustračný obrázok k článku Poliak Grzegorz Grzyb vyhral tretíkrát Rallye Tatry: Kočí v závese o 0,7 sekundy
Foto: Peter Handzuš

Z víťazstva sa raduje posádka Rufa Šport v zložení Grzegorz Grzyb, Boguslav Browinski na vozidle Škoda Fabia R5. Pre poľského jazdca sa jedná o tretiu výhru pod Tatrami, keď nadviazal na predchádzajúce výhry v rokoch 2008 a 2015. Na druhom mieste skončila Slovensko-česká posádka Martin Koči, Filip Schovánek (Škoda Fabia R5) z tímu Styllex motorsport, ktorá sa dostala do vedenia v slovenskom šampionáte .. Tretiu priečku vybojovali obhajcovia minuloročného víťazstva v Tatrách Tomáš Ondrej, Adam Gömöry na vozidle Škoda Fabia WRC, keď na víťazného Grzyba stratili 15,0 sekúnd.

Poliakov tatranský hetrik

44. ročník Rallye Tatry mal úspešný priebeh a počas dvoch dní ju sledovali tisíce divákov. Poľský jazdec sa dostal do vedenia po druhej rýchlostnej skúške a vedúcu pozíciu neopustil až do konca súťaže. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo vyhrať a získať hetrik. Na autogramiáde som sedel vedľa Lea Pavlíka, ktorý tu tiež trikrát vyhral. Našťastie ešte nie som taký starý, možno ho ešte prekonám .. Na predchádzajúcich dvoch podujatiach sme mali tento rok smolu alebo nejaké problémy. Konečne sa to zlomilo a vyhrali sme. Bitka o titul je stále otvorená a konkurencia veľká, do ďalších pretekov to bude náročné. Vyhrali sme o malý časový rozdiel, čo je veľké šťastie, ale taká je rallye,“ povedal sympatický poľský jazdec.

Krok s ním držal najmä Martin Koči a bol to dramatický súboj až do posledného metra záverečnej rýchlostnej skúšky v Bystrom. Nakoniec o víťazovi rozhodlo len 0,7 sekundy. „Bol to pre nás veľmi dobrý závod a náramne sme si ho užili. Každopádne časový rozdiel veľmi zamrzí. Keď sa na to pozriem pozitívne, tak je to veľká porcia bodov do šampionátu, z čoho mám radosť a sme priebežne na prvej priečke. Skúšky tu boli náročné, ale zároveň krásne. Myslím, že z úvodných troch súťaží majstrovstiev Slovenska boli Rally Tatry jednoznačne najťažšie. Sú to dvojdňové preteky, takže je to únavné a rád si pred ďalšou súťažou oddýchnem,“ povedal Martin Koči v cieli.

Rallye Tatry RS Sp. Bystré
52
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Rozhodovala každá chybička

O čelné priečky bojoval aj Tomáš Ondrej, po mestskom nočnom okruhu preskočil úradujúceho slovenského šampióna Pavla Valouška (Ford Fiesta R5) z Českej republiky. Populárny Srnka začal sťahovať počas sobotňajšieho dopoludnia stratu, však z bronzovej pozície sa neodpútal. „Som rád, že sme aj napriek všetkým problémom nakoniec v cieli na tretej pozícii. Je to sklamanie hlavne z prvého dňa, pretože sa nám nedarilo a nabrali sme stratu 18 sekúnd. Druhý deň už bol fajn. Keby nebolo úvodného dňa, tak by sme bojovali aj o celkové víťazstvo. Dúfam, že sa nám podarí ďalšiu súťaž v Hustopečiach a dokončíme s týmto autom celú sezónu,“ upresnil Tomáš Ondrej.

Štvrtý skončil Pavel Valoušek, ktorý sa piatkový deň stretával s problémami bŕzd, piaty došiel Mattias Adielsson zo Švédska a šiesty došiel Vlastimil Majerčák (všetci Ford Fiesta R5). Náročnú súťaž dokončilo v rámci slovenského šampionátu 33 posádok z pôvodného počtu 49 na štarte. Z popredných posádok kvôli technickým problémom nedokončili preteky Peter Deak (Mitsubishi Lancer EVO IX) a Tomáš Fusko (Peugeot 208 VTI R2). Najrýchlejšia dvojkolka bol Slawomir Strychalski z Poľska na vozidle Nissan 350Z, domáci Tomáš Fusko (Peugeot 208 VTI R2) odstúpil v závere súťaže kvôli odpadnutému kolesu.

Rally Tatry boli aj tretím dielom Tatranskom-Valašského pohára v rally, ktorý začal pri Valašskej rally vo Valašskom Meziříčí. Z víťazstva sa raduje česká posádka Lukáš Matěna, Lukáš Hlaváč, druhá skončila Slovensko-česká dvojica Richard Pravda, Ondřej Krajča (všetci Mitsubishi Lancer EVO IX) a tretia ďalšia Česi Jiří Pohlídal, Vladimír Machoň (Nissan Micra).

Zdroj: YouTube.com

Najlepšia desiatka

Konečné poradie 44. RALLYE TATRY 2017 (po 9. rýchlostnej skúške):
1.Grzyb, Browinski (POL, Škoda Fabia R5) 52:32,4 min
2. Koči, Schovánek (SVK/CZE, Škoda Fabia R5) + 0,7 s
3. Ondrej, Gömöri (SVK, Škoda Fabia WRC) + 15,0 s
4. Valoušek, Havelková (CZE, Ford Fiesta R5) + 42,7 s
5. Adielsson, Johansson (SWE, Ford Fiesta R5) + 1:06,7 min
6. Majerčák, Vejačková (SVK, Ford Fiesta R5) + 1:15,4 min
7. Drotár, Plachý (SVK/CZE, Škoda Fabia R5) + 2:44,9 min
8. Kukučka, Vejačka (SVK, Ford Fiesta R5) + 3:07,6 min
9. Gavlák, Horniaček (SVK, Mitsubishi Lancer EVO IX) + 3:23,9 min
10. Német, Szegö (HUN, Ford Fiesta R5) + 4:43,1 min

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM