Lucia Lauková Krimi

Polícia RADÍ: Po diaľnici sa jazdí v pravom pruhu, ostatné slúžia na predchádzanie

V najnovšom videu sa polícia venuje tzv. syndrómu stredného pruhu. Ide o vodičov, ktorí najmä na úseku s tromi jazdnými pruhmi nerešpektujú pravidlá.

Zdroj: Facebook

Syndrómom stredného pruhu trpí na Slovensku mnoho vodičov. Ide o vodičov, ktorí napriek voľnému pravému pruhu jazdia v strednom. Policajti sa s týmto nesprávnym spôsobom jazdy stretávajú na dennej báze. Problematike sa venuje Polícia SR vo svojom najnovšom videu, ktoré zverejnila na sociálnej sieti.

Podľa zákona

„Zákon stanovuje, že na jazdu môže vodič použiť iba pravý jazdný pruh, ostatné slúžia na predchádzanie, obchádzanie a odbočovanie. Mnohí vodiči jazdia zásadne iba v strednom jazdnom pruhu aj keď je pravý jazdný pruh voľný, prípadne kľučkujú medzi jazdnými pruhmi a opäť zabúdajú na pravidlá pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého,“ konštatuje vo videu policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Ako správne jazdiť na diaľnici?

Polícia vo videu pripomína aj ďalšie pravidlá cestnej premávky. Ako teda správne jazdiť na trojprúdovej diaľnici a kedy je možné jazdiť v strednom pruhu?

„Na jazdu je potrebné využívať pravý jazdný pruh vždy, pokiaľ je to možné. Ľavý a stredný slúžia výlučne na predchádzanie. Pred započatím predchádzania sa pohľadom do spätného zrkadla vždy ubezpečte, či sa neblíži rýchlejšie vozidlo. Pokiaľ sa blíži, spomaľte. Po predídení pomalšieho vozidla sa zaraďte späť do pravého jazdného pruhu. Ak je v pravom jazdnom pruhu súvislý rad kamiónov a pomalších vozidiel môžete jazdiť v strednom pruhu,“ ozrejmila vo videu policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM